Бачийски: Пътят към „Дупката“ в Бургас е привидно постлан с добри намерения, но води към нов Росенец

2
3369
Константин Бачийски
Константин Бачийски. Снимка: СЕК

„Зад привидно доброто намерение да се разреши дългогодишния проблем с „Дупката“ в центъра на град Бургас се крият много съмнения, че общественият интерес по традиция отново ще бъде потъпкан и че пак се прокрадват съмнения за корупционни практики.“

Това заяви членът на парламентарната комисия по антикорупция Константин Бачийски, прогнозирайки, че ако на днешната сесия на Общинския съвет докладната за „Избор на вариант за делба“ на ключовия имот в непосредствена близост до площад „Тройката“ бъде приета във вида, предложен от кмета Димитър Николов, то тогава има риск Общината да загуби на безценица своя собственост по подобие на отработени вече схеми като случаите с Колодрума, със стадион „Черноморец“, парк „Росенец“ и други, и пак да има огромни пропуснати ползи за бургазлии.

Бургаският народен представител определя като тежки пороци в предложението на кмета това, че за лица, които притежават минимални квадратури, се предлага от общинска администрация да получат многократно по-големи парцели с квадратури значително превишаващи изискванията на закона. Например, собственици на около 60 кв. метра идеални части на това ключово място в центъра на Бургас според препоръчвания от администрацията вариант ще получат по около 500 кв. метра за сметка на общинската собственост, при това по силно занижени цени /3 пъти по-ниски от реалните сделки на пазара/. Това би ощетило бургазлии с милиони левове, ако сделката се реализира в този си вид.

Бачийски е на мнение, че тази земя не е лична собственост на кмета, не е собственост на някой общински съветник или на общински служител, за да я раздават с лека ръка. Тази земя е собственост на гражданите на Бургас, чийто интереси трябва да представлява и защитава Общината.

Още по-притеснително в предложението е това, че в проекта за решение на Общината не се уточнява при подялбата на имота кой парцел от кой съсобственик ще бъде получен.

"Дупката" на площад "Тройката" в Бургас
„Дупката“ на площад „Тройката“ в Бургас. Снимка: Искра.бг, архив

Това изправя Община Бургас пред риск, ако впоследствие някой от съсобствениците не е съгласен с разпределението на имотите. Тогава според чл. 352 от ГПК страните трябва да теглят жребий. В такъв случай голяма част от притежаваните от общината 10 989 кв. метра могат да преминат в ръцете на някой от останалите съсобственици, които в момента всички заедно притежават общо едва 638 кв. метра.

„Защо чакахме близо 30 години да се реши този въпрос, а накрая, когато всичко е изяснено със собствеността, при делбата общината е готова с лека ръка да пропилее хиляди квадратни метра общинска собственост в сърцето на града. Няма проблем частни фирми да печелят, но защо това да е за сметка на обществото. Не може да се раздава центъра на Бургас. Той е на всички граждани“, коментира още членът на парламентарната антикорупционна комисия.

Бачийски се надява, че вносителят и общинските съветници ще възприемат допълнителните предложения, които ще защитят обществения интерес, за да не се налага пак да бъде защитаван от него и отбора му, които са доказали във времето, че знаят как да правят това независимо кой е срещу тях, защото те не отстъпват, не се предават и не се продават.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Не желая!
Не желая!
7 месеци по-рано

Бачийски само простотии пишете!

Желязко
Желязко
7 месеци по-рано

Дай му Коце