БАБХ пак хвана пилешко месо със салмонела от Полша

0
366
Пилешко месо
Пилешко месо. Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е успяла да спре нова пратка от 802,35 кг пилешко месо със салмонела от Полша. Пробата е била взета на 1 февруари, а резултатите са станали готови на 10 февруари. От пресцентъра на институцията обявиха:

„Във връзка със засиления контрол от страна на БАБХ и вземането на проби за лабораторно изпитване от всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България, е установено наличие на салмонела“.

Заразеното месо не е достигнало до пазара у нас, добавят от Агенцията. Те са изготвили и нотификация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи за уведомяване на полските компетентни власти.

Припомняме, че на 21 януари отново бяха установени 3 пратки с птиче месо от Полша за България, което е било замърсено със салмонела. Общото му количество беше 50 тона.

Как да се предпазим от салмонела?

Салмонелата е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от над 1000 вида бактерии, наречени с общото име салмонели. В процеса на разпадането им се отделя ендотоксин, който уврежда вътрешните органи и нервната система, или ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство.

Поразява тънкото черво и се причинява от бактерията Салмонела. Най-честите причинители на заболяването са салмонелените щамове Sal. enteritidis и Sal. typhi murium, които са широко разпространени в природата. Тези бактерии живеят добре върху храни, чиято температура е между 10۫ C и 40۫ C. Знае се, че могат да преживеят повече от три месеца във вода, а в месните продукти над една година.

Заразяване със салмонела

Най-честата причина за заболяването e неправилното съхранение и обработка на хранителните продукти, при консумацията на заразени храни, предимно от животински произход – месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти.

Общите басейни, незащитените водоеми също могат да станат източник на заразяване с тези микроорганизми. Поради устойчивостта им те могат да бъдат пренесени чрез контактни предмети, прибори, съдове и др. Заразяването със салмонела става и при контакт с болен, селскостопански животни или домашни любимци, носители на инфекцията.

Симптоми при салмонела

Салмонелата бързо достига до лигавицата на тънките черва. Там се отделят токсини, които причиняват диария с многократни кашави и воднисти изпражнения с жълто-зеленикав цвят, болки в корема и интоксикация на организма.

При стомашно-чревната форма на салмонелоза симптоматиката е като при остър гастрит, гастроентерит или гастроентероколит. Заболяването започва с прояви като обща слабост, главоболие, повишаване на температурата, прилошаване и повръщане, болки в корема и диария, с повече от 5 – 10 изхождания в денонощието. Това състояние може да продължи седмица. Обикновено води до загуба на тегло, дехидратация на организма със суха кожа и лигавици, жажда, спадане на артериалното налягане с ортостатизъм, учестяване на пулса. Могат да се появят конвулсии, обикновено при по-малки деца. В най-тежките случаи дехидратацията води до остра бъбречна недостатъчност, хиповолемичен шок.

Има и други форми на салмонелоза, като всяка от тях е със специфични особености:

 • дизентерийно-подобната форма е с почти същите прояви като стомашно-чревната. Двете форми трудно се различават. Разликата е, че диарията при дизентерийно-подобната форма е с болезнени изхождания. Понякога в тях се намират примеси на кръв.
 • тифоподобната салмонелоза започва с диария и втрисане. На втория ден тези оплаквания изчезват, остава само високата температура. Нарастват обаче симптомите на интоксикация. Налична е коликообразна коремна болка. Увеличава се черният дроб и далакът. Рядко се появява обрив по тялото.
 • грипоподобна форма – симптомите са комбинация от гореспоменатите и такива, характерни за грип като зачервено гърло. Могат да се появят ставни и мускулни болки.
 • септичната форма е най-тежката форма на салмонелоза. Характеризира се с висока температура. Особено опасна е с това, че се формират огнища на салмонели в някои органи на тялото – слезка, черен дроб, централна нервна система. Могат да бъдат поразени сърце, черен дроб, кости, и да предизвика съответни заболявания като менингит, отит, пневмония, пиелонефрит, артрит. Бактериите могат да се разпространят чрез кръвта по целия организъм. При по-тежките случаи се развива токсичен и хиповолемичен шок. Тази форма на заболяването е трудно лечима.
 • при субклиничната форма липсват симптоми. Открива се чрез изследвания, анализ на фецес и кръвно изследване за антитела. Носителството може да бъде остро, хронично, транзиторно.

Какви са усложненията на салмонелозата?

Тежката дехидратация може да причини хиповолемичен шок с остра бъбречна недостатъчност. При септичната форма могат да се появят органни усложнения – менингит, менинго-енцефалити, перикардити, ендокардити, тромбофлебити, пневмония, остеомиелит, абсцеси ( гнойници ) на черния дроб, мозъка, слезката и др.

Особено важни са мерките за предпазване от салмонела.

 • Животинските продукти трябва да преминават ветеринарен контрол.
 • Извършване на достатъчна термична обработка, така че избягвайте консумацията на сурови или полусурови животински продукти.
 • Съхранение на хранителните продукти при хладилни условия.
 • Поддържане на изрядна лична хигиена и щателно измиване на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна.
 • Грижливо да се измиват с течаща вода суровите плодове и зеленчуци преди ядене.
 • Да се опазват хранителните продукти и приборите за хранене от замърсяване от мухи и гризачи.
 • Да се използва вода от гарантирани питейни източници.
 • Когато се храните навън внимателно подбирайте заведенията, които посещавате особено в топлите месеци на година. Най-добре е да избягвате майонезата и всички продукти от яйца през лятото, освен ако не сте ги приготвили сами или не сте сигурни в техния произход, съхранение и приготвяне.
 • Хората, които се хранят и живеят здравословно, е по-малко вероятно да се заразят със салмонела.

От здравното министерство съветват  – при настъпили заболявания с чревно разстройство веднага потърсете лекарски съвет! Избягвайте самолечението!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments