БАБХ откри огнище на птичи грип в Хавсковско

0
54
Кокошки
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ обяви огнище на Инфлуенца А по птиците в хасковското село Криво Поле.

Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на селото.

В животновъдният обект се оглеждат около 39 950 кокошки носачки. Издадена е Заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект са определени: трикилометрова предпазна зона, в която попадат селата от община Хасково – селата Криво поле, Корен и  Момино; и десеткилометрова наблюдавана зона, в която попадат селата от община Хасково – селата Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково и Подкрепа.

От община Харманли – селата Славяново и Болярски извор, а от община Стамболово – селата Малък извор, Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово,  Царева поляна и Жълти бряг.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments