БАБХ: Голяма част от актовете са за храни с изтекъл срок на годност

0
78
Вредна храна
Снимка: Pixabay

„Няма тревога в обектите, които проверяваме. Правим проверки от много години. Има известно притеснение, но то е съвсем нормално.“

Това заяви д-р Любомир Кулински – директор на Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. По думите му всяка от трите институции, които участват в проверките – КЗП, НАП и БАБХ, работи в рамките на своите правомощия. Той добави, че всички действия, които извършват като контролна дейност, са част от дейността на Агенцията по храните, което касае правомощията й.

„Ако някой смята, че извършването на проверки е някакво вмешателство, дълбоко се заблуждава“, коменитра д-р Кулински пред „БНР“. По думите му инспекторите на агенцията извършват на месец 9-10 000 проверки, пишат се около 400-500 предприсания и близо 80-100 акта.

„БАБХ в своята контролна дейност не е свързана с наблюдение на цени“, констатира д-р Кулински. В последно време се отчита спад в цената на групата продукти, които се наблюдават и ежеседмично се отчитат. Той подчерта:

„Целта на държавата с тези проверки е да се изясни точният механизъм на ценнообразуване и да видим защо при 1 лв. сурово мляко го купуваме 3,5 лв. в магазина. Като потребител ми се виждат доста големи тези надценки. Нарушенията като че ли стават по-малко.“

Друго тежко нарушение е, когато една храна няма произход. Кулински посочи и други нарушения, като например етикетите да не са коректно написани или не са посочени алергени. Втората по-голяма група нарушения са свързани с нарушени хигиенни норми. Според него актове не са малки, като за първо нарушение те са между 2-4000 лева.

Д-р Кулински отчете, че получават все повече сигнали и всеки от тях се проверява.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments