Ба Ндау настоява Мали да се закълне в цивилен временен лидер след преврата

0
247
Мали на картата.
Снимка: Пиксабей

Новият президент на Мали трябва да положи клетва, пет седмици след свалянето на Ибрахим Бубакар Кейта, съобщава “BBC”70-годишният бивш министър на отбраната Ба Ндау бе избран от лидера на преврата полковник Асими Гойта да оглави преходно правителство до избори, които се очакват след 18 месеца. Кол Гойта ще бъде негов вицепрезидент.

Назначаването на цивилен президент беше условие за западноафриканската регионална група Ecowas да отмени санкциите, които тя наложи след преврата.  Запасите от стоки са на изчерпване в столицата Бамако, където бизнесът се надява на съобщение от Ecowas след откриването.

Защо е имало преврат?

Президентът Ибрахим Бубакар Кейта беше свален от власт на 18 август след масови протести срещу управлението му заради корупцията, лошото управление на икономиката и спор за законодателни избори.

Мали също се бори с интензивно ислямистко насилие, като в страната се намират хиляди френски, африкански и военнослужещи от ООН, за да се справят с бойците. Превратът предизвика международно осъждане, но беше приветстван от много малийци.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments