Айсбергът A68a: Научна мисия за разследване на замръзналия гигант

0
226
Айсберг
Айсберг. Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабей

Екип от учени е изпратен в Южния Атлантик, за да проучи гигантския айсберг A68a, съобщава “BBC”В момента бегемотът от 3900 кв. км се унася в брега на британската отвъдморска територия Южна Джорджия, където заплашва да заседне. Ако това се случи, то би могло да затрудни изключително много пингвините и тюлените в убежището им в дивата природа, докато те търсят храна от риба и планктон.

Британското проучване на Антарктика (BAS) ще ръководи експедицията. Изследователите ще се приближат до A68a в Кралския изследователски кораб Джеймс Кук. Те ще използват роботизирани подводни превозни средства и инструменти за вземане на проби, за да видят как замръзналата маса влияе върху околната среда.

Големите бергове променят температурата на морето около себе си и въвеждат огромни количества прясна вода, докато се топят. Това засяга условията за целия морски живот – от най-простите планктонни организми, чак до най-големите същества в океана – китовете.

A68 се освободи от сектора Larsen C в Антарктика през 2017 г. и оттогава се движи стабилно на север, далеч от Белия континент. През последните месеци и седмици леденият гигант е загубил голяма част от обема си, до такава степен, че току-що е предал титлата на “най-големия айсберг в света”. Независимо от това, мащабът му (приблизително сега размерът на английското графство Съфолк) остава плашещ, особено когато се вижда на сателитни снимки, се придвижва само на 90 км от брега на Южна Джорджия.

Изследователите се надяват да останат на място в края на януари. Те ще разположат два несвързани подводни планери, които ще прекарат почти четири месеца в и около A68a. Океанографът на BAS д-р Повл Абрахамсен заяви:

“Вероятно ще поставим по един край на берга. Те ще следят температурата и солеността на морската вода и ще събират измервания на концентрацията на хлорофил; и обратното разпръскване – по същество колко чиста е водата или не.”

Пред BBC News той потвърди:

“Ще разполагаме планери, но те всъщност ще бъдат пилотирани от Великобритания, от екипи в Националния океанографски център и в BAS.”

Данните за хлорофила ще покажат колко фитопланктон има във водата. Тези организми са точно в основата на хранителната верига. Те са изядени от малките ракообразни крил, които от своя страна са изядени от ключовите хищници на територията. Eкологът на BAS проф. Герейнт Тарлинг заяви:

“Това е доста ефективна система около Южна Джорджия. За разлика от по-умерените и тропически региони, където имате доста сложна хранителна верига, в Южна Джорджия фитопланктонът преминава направо в крила, който влиза директно в пингвините, тюлените и китовете. Това е къса верига. Така че, ако видим промени във фитопланктона, почти неизбежно ще видим ефекти и по-нагоре.”

В момента айсбергът се движи в бързо движещ се воден поток, наречен Южен антарктически циркум полярен фронт на течението, или SACCF. Тъй като този поток се среща с континенталния шелф в Южна Джорджия, той се обръща на югоизток; и изглежда, че A68a се е обърнал към него през изминалия ден или съвсем скоро.

Очакванията са, че SACCF ще поеме блока в кръг около острова, но винаги съществува риск килът на берга да се хване някъде в по-плитки води. Дълбочината на A68a под ватерлинията е около 200 метра, потвърждава д-р Шеф Лермит от Технологичния университет в Делфт, Холандия. Той току-що е проверил това с данни от американския космически кораб IceSat-2.

Мисията на американската космическа агенция носи лазерен висотомер за измерване на котата на плаващия лед над морската повърхност. След като познаете тази височина (31-38 м), някои сравнително ясни изчисления ще ви дадат стойност за газенето – скритата, потопена част от берга. Ето какво наблюдава д-р Роб Лартер от BAS:

“Тази дебелина е подобна на предната част на Ларсен Ц, преди айсбергът да започне да се топи.”

“Няма да е имало много топене на базал, защото на около 200 м дълбочина основата ще бъде в т.нар. зимна вода, най-студената част от водния стълб на Южния океан.”

Защо A68a няма много общо с изменението на климата

Бергът идва от част от Антарктика, където все още е много студено – леденият шелф Ларсен Ц. Това е маса от плаващ лед, образуван от ледници, които са се стичали надолу от източната страна на Антарктическия полуостров в океана. При навлизане във водата плаващите фронтове на ледниците се повдигат и се съединяват, за да направят единична издатина. Отделянето на берги в предния край на този айсберг е съвсем естествено поведение. Шелфът обича да поддържа равновесие и изхвърлянето на бергове е един от начините да балансира натрупването на маса от снеговалежи и внасянето на повече лед от захранващите ледници на сушата. Ларсен Ц отделя големи айсберги като A68 на десетилетие.

Едно от най-лошите места за A68a да се закотви би било точно на югоизток от Южна Джорджия. Тогава това може да попречи на потока крил в SACCF по северния ръб на континенталния шелф, което би затруднило пингвините и тюлените да намерят хранителния ресурс, от който се нуждаят, за да поддържат себе си и своите малки. Може да не се стигне до това, разбира се. A68a можеше просто да продължи да се движи покрай Южна Джорджия. А проф. Тед Скамбос от Университета на Колорадо, Боулдър, САЩ казва, че трябва да бъдем нащрек и за възможността за „зрелищно разпадане“ на берга.

Той посочва “леденото стъпало”, което се развива около блока. Това е подводна издутина, която може да се види на сателитни изображения с висока разделителна способност като по-светла вода в основата на стените на скалите на Берг. Причинява се от повишено топене на водната линия поради вълнова ерозия и по-топли повърхностни води. Според проф. Скамбос леденото стъпало въвежда напрежения на плаваемост в берга и когато това е съчетано с топяща се вода, която принуждава да се спуска надолу в големи цепнатини и пукнатини, съществува възможност за катастрофална повреда. Той е категоричен:

“Веднъж наводнен с разтопена вода, айсбергът може внезапно да изглежда разпространен, когато хиляди парчета се отделят от него и попадат в океана.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments