Автоинструктори блокираха центъра на София, бяха приети от министри

0
167
Протест на автоинструкторите в София
Снимка: Zhoro Chisuse, Забелязано в София, Facebook

Десетки коли на автоинструктори блокираха жълтите павета. Протестното им шествие започна точно в 13:00 часа, както беше обявено.

Основното искане на демонстрантите е да бъде отменена заповедта на министъра на образованието, с която часовете за кормуване се увеличават от 31 на 42. Освен това те са против въвеждането на нова GPS система, която ще следи обучението и ще определя маршрута по време на изпита. Според тях в случая става въпрос за корупционна схема. Аргументът на властта обаче е, че по този начин ще се избегне субективният фактор на изпитващия, който сега определя откъде да мине кандидат-водачът по време на практическия изпит.

Оказва се, че фирмата, която трябва да направи системата, вече била готова и тя дори била дадена на определени автоинструктори да я тестват, въпреки че създадената работна група още не е приключила работата си.

Колите на преподавателите на шофьорите бяха блокирали площад „Батенберг“ от 12 на обяд, а точно в 13:00 часа те се отправиха към Министерството на образованието и науката, за да внесат своите искания, предаде „Darik News“. С тях се настоява за отмяна на заповедта на Красимир Вълчев. Протестиращите искат и да бъдат изготвени нова документация и нови методи за обучение, както и да се създаде нова работна група.

Просветният министър прие представители на протестиращите. След срещата пред медиите говори неговата заместничка Таня Христова. Тя обяви, че от ведомството не се фиксират върху броя на часовете, а върху тяхната ефективност. Готови са на нов кръг от преговори в рамките на работна група, която ще бъде създадена.
Така на практика властта даде да се разбере, че е съгласна да се съобрази с исканията на протестиращите.

След като получиха отговори от образователния министър, демонстрантите се отправиха към Министерството на транспорта, за да запознаят и министър Росен Желязков със своите искания.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от