Австрия започва тежка блокировка, за да забави вируса

0
108
COVID-19
Photo: Pixabay

Австрия започна нова тежка блокировка, целяща да забави нарастващото разпространение на коронавируса в алпийската държава, информира “Асошиейтед прес”От вторник на хората е позволено да напускат домовете си, само за да купуват хранителни стоки, да ходят на работни места, които се считат за необходими, да се упражняват или да помагат на хората, които се нуждаят от помощ.

Всички ресторанти, магазини, фризьорски салони и други услуги би следвало да бъдат затворени, а училищата в страната са преместени в програми за дистанционно обучениеКанцлерът Себастиан Курц заяви в понеделник преди блокирането, което ще продължи до 6 декември, че “целият социален и обществен живот ще бъде сведен до минимум”.

В момента Австрия регистрира над 527 нови случая на 100 000 жители в продължение на седем дни – повече от 10 пъти по-висок процент, който според властите е устойчив. През последните седем дни докладва за 46 946 нови коронавирусни инфекции.

Ето какво ново трябва да знаете за вируса:

  • 24 часа във френските интензивни отделения разкрива свят на болка на фона на възраждането на вируса;
  • Втората вирусна ваксина показва поразителен успех в тестовете в САЩ;
  • Калифорнийският бизнес е ударен с нови вирусни ограничения;
  • “Повече хора могат да умрат” – Така Байдън призовава Тръмп да подпомогне прехода;
  • Губернаторите увеличават ограниченията преди Деня на благодарността;
  • Пандемичната политика оставя Вашингтон в задънена улица, докато вирусът нараства;

Какво се случва още

Рим – Италианските власти са инспектирали над 230 старчески домове като част от антикоронавирусния контрол на здравното министерство, идентифицирайки 37 с нарушения и сигнализирайки 11 души пред органите на реда за евентуално преследване. Нарушенията включват липса на защитно оборудване и обучение за здравни работници, недостатъчна хигиена и липсващи анти-COVID протоколи. В допълнение инспекторите установиха и други основни нарушения на здравните норми, включително пренаселеност, злоупотреба с възрастни хора, изтекъл срок на годност на лекарствата, лошо ниво на безопасност на храните и неквалифициран персонал.

Нарушенията, съобщени във вторник от здравните инспектори на карабинерите, са били толкова тежки в четири случая, че домовете са били директно затворени и гостите са били прехвърлени обратно към семействата си или други структури.

Пандемията от коронавируса разкри липсата на адекватен надзор в някои от домовете за възрастни хора в Италия, особено в по-малките частни домове. Както и в други страни, хиляди възрастни хора са починали в италианските домове за възрастни хора по време на първата вълна на вируса, много без никога да са тествани за вируса.

Сеул, Южна Корея – Южна Корея заяви, че ще затегне правилата за социално дистанциране в по-голямата част на Сеул и някои части на източната провинция Канвон, за да се опита да потисне възраждането на коронавируса там.

Съобщението във вторник дойде, тъй като дневният брой на вирусни инфекции в Южна Корея остана над 200 за четвърти пореден ден. Страната изпитва постоянен ръст на вирусни инфекции, откакто миналия месец облекчи своите насоки за социално дистанциране.

Министърът на здравеопазването Парк Нюнг-ху каза, че е необходимо да се коригират правилата за дистанциране за две седмици.

Според новите правила, започващи в четвъртък в тези райони, властите забраняват събирането на повече от 100 души по време на митинги, фестивали, концерти и академични събития. Клиентите в театрите, концертите и библиотеките трябва да седят на поне едно място разстояние един от друг, докато публиката на спортни събития ще бъде ограничена до 30% от капацитета на стадиона.

Новите правила също забраняват танци и преместване на местата на другите в нощните клубове и други високорискови развлекателни места, включително пиене и хранене в караоке стаите и концертните зали. Южна Корея добави още 230 случая на вируса във вторник, което увеличи общия брой на страната до 28 998, от които 494 смъртни случая.

Ню Делхи – Наборът от случаи на коронавирус в Индия е спаднал до 29 164 нови инфекции през последните 24 часа, продължавайки спад. Министерството на здравеопазването във вторник също съобщи за 449 нови смъртни случая, което повиши общия брой на смъртните случаи до 130 519. С близо 8,9 милиона случая като цяло, Индия е втората най-засегната държава след САЩ, но тя е свидетел на постоянен спад в ежедневните случаи, въпреки че няма значителен спад в общия брой на направените тестове. През последните 10 дни има по-малко от 50 000 нови случая всеки ден.

В столицата Ню Делхи обаче последният прилив на нови инфекции продължава. Градът е отчел 3797 нови случая на коронавирус и 99 смъртни случая през последните 24 часа, по-малко от среднодневната миналата седмица от близо 7000 случая. Но здравните експерти казват, че цифрите в столицата са намалели, тъй като през уикенда са проведени по-малко тестове. Повече от 600 души са починали в столицата заради коронавируса през последната седмица.

Град Айова, Айова – С пълненето на болниците в Айова, губернаторът Ким Рейнолдс отказа своето противопоставяне на мандата на щата за използване на маски за борба с разпространението на коронавируса.

Рейнолдс подписа в понеделник прокламация, в която се изисква всички на възраст над 2 години да носят маски, когато са на закрити обществени пространства. Разпоредбата се прилага, само когато хората са в рамките на 15 фута (близо 5 метра) от другите за 15 минути и не са членове на домакинствата си. Рейнолдс също така ограничава срещите за социални, обществени, бизнес и развлекателни цели до не повече от 15 души на закрито и 30 на открито, включително семейни събития. Рутинната офис и работа във фабрика, както и духовните събирания са разпуснати.

Губернаторът отхвърли призивите за затваряне на барове и ресторанти за лично обслужване, но наредбата гласи те да затворят до 22:00 ч. Спрени са още спортните и развлекателни дейности, с изключение на гимназията, колежа и професионалните спортове.

Монро, Луизиана – Хазяите на Луизиана заведоха федерално дело, с което искат да отменят мораториума върху изселванията, наредени от CDC (Центъра за контрол и превенция на заболяванията), за да се избегне разпространението на новия коронавирус. В исковата молба се казва, че “мораториумът на CDC за изселване представлява мащабно поемане на власт от административна агенция, която тя просто не притежава”Данните, предоставени от базирания в Сиатъл проект за жилищно правосъдие, казват, че наемодателите в Джорджия, Охайо и Тенеси са завели подобни дела срещу мораториума на CDC. Тези в 13 други щати и окръг Колумбия се опитват да отменят мораториумите за изселване на щати или градове.

Заповедта на CDC от 1 септември дойде около три седмици, след като президентът Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, в която се казва на федералните здравни служители да обмислят мерки за временно спиране на изселванията.

Ню Джърси – Джонсън и Джонсън (J&J ) започнаха нов пробен период на експерименталната си ваксина за COVID-19, този път на двудозов режим. J&J планира да даде на до 30 000 души две дози от ваксината. Тества режим на една доза в проучване с 60 000 души, което започна в края на септември и досега е включило близо 10 000 доброволци.

В новото проучване доброволците ще получат или ваксината, или фиктивна инжекция, след това втора доза 57 дни по-късно, каза говорител на компанията в понеделник Това проучване се провежда в САЩ, плюс Белгия, Колумбия, Франция, Германия, Филипините, Южна Африка, Испания и Обединеното кралство – места, избрани, тъй като имат висока честота на COVID-19 и могат да започнат бързо тестване.

Компанията заяви, че е “изключително задълбочена”, като тества многократни дози и режими на дозиране, за да оцени дългосрочната ефективност. Малко проучване на ваксината на ранен етап установи, че тя предизвиква силен имунен отговор и се понася добре.

Кънектикът – Професорът от Йейл, който е съпредседател на консултативния съвет за борба с коронавируса на Джо Байдън, каза, че нейната група не е успяла да разговаря със съветниците на президента Тръмп по същия върпос, но е оптимист, че двете групи ще работят заедно по време на прехода.

Д-р Марсела Нунес-Смит каза, че има дълъг “списък с желания” с информация, която входящата администрация би искала да знае за стратегията COVID-19 на администрацията на Тръмп, с планове за съхранение и разпространение на ваксина на или в горната част. Тя каза, че е в интерес на всички двата отбора да се синхронизират по време на прехода.

Нунез-Смит също така повтори, че Байдън планира да работи с губернатори, кметове и други избрани лидери, за да постигне “национално споразумение и обединение” относно стандартите за носене на маски.

Су-Фолс, Южна Дакота – Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем не показва никакви признаци да се отдръпне от нейния практически подход към пандемията, въпреки че нейната държава има най-високата смъртност на територията на САЩ този месец.

Южна Дакота е докладвала за 219 смъртни случая през ноември – около една трета от всички свои смъртни случаи в хода на пандемията. Смъртните случаи от COVID-19 изпратиха държавата до върха на нацията при смърт на глава от населението този месец, с близо 25 смъртни случая на 100 000 души.

И все пак републиканецът Ноем не планира да издава изисквания за носене на маска. Говорителят на губернатора Маги Зайдел отстъпи срещу аргументи на експерти по обществено здраве, като посочи щати като Илинойс, Минесота и Уисконсин, които също са преживели значителни вирусни вълни, въпреки че имат правила за носенето на маски.

Сакраменто – Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзъм заяви, че дърпа “аварийната спирачка” върху усилията на държавата да отвори отново икономиката си, тъй като случаите на коронавирус се увеличават по-драстично, отколкото по време на летния скок. Нюзъм ще наложи повече ограничения върху бизнеса в по-голямата част от щата. Той каза, че сега ще се изискват маски извън домовете с ограничени изключения.

Действието на Нюзъм, което влиза в сила във вторник, ще постави повечето от 58-те окръга на щата в най-строгата от четиристепенната система за повторно отваряне, базирана на честотата на случаите на инфекциите от вируса. Това ниво затваря много несъществени вътрешни предприятия. Графствата с по-ниски нива имат по-голяма свобода за работа на бизнеса, за отваряне на училищата за обучение в класната стая и за официални събирания като религиозни служби.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments