Аврамова: Общините могат да се освободят от винетки, но да плащат поддръжката на пътищата

0
121
Петя Аврамова. Снимка: Фейсбук
Петя Аврамова. Снимка: Фейсбук

На фона на ескалацията на напрежението около въвеждането на винетки за околните на София квартали, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обяви, че общините могат да бъдат освободени от стикерите, но ако поемат разходите за поддръжка на пътищата. Te ще трябва да сключват специални договори с Агенция „Пътна инфраструктура“.

До момента обаче, оказва се, подобни споразумения не са подписани, въпреки че възможността за това беше дадена още през миналата година. Аврамова обясни, че причината е, че не всички общини имат желание да поддържат пътищата.

Тя напомни, че още миналата година премиерът Бойко Борисов е обявил, че местните управи могат да подават искания пътищата да станат общински. И допълни:

„Но общините нямат желание да поддържат тези пътища.“

Тя съобщи, че през годината са били подадени няколко такива заявления от общини, водили са се преговори, но някои от тях са се отказали впоследствие.

Аврамова подчерта, че никой няма да бъде глобен по пътищата на София. Тя обясни, че всички проблемни в момента отсечки ще бъдат освободени от винетки, след като бъде подписано споразумението между АПИ и Столичната община. И призна, че явно на хората не им е било обяснено достатъчно добре, че проблем всъщност няма да има.

Що се отнася до Северната тангента по нейните думи тя ще бъде освободена от винетни стикери, но не и от ТОЛ такса.

Според нея напрежението в околните на София квартали е било създадено „малко изкуствено“ и се е стигнало до вандалски прояви. Тя даде за пример отрязана с флекс рамка на ТОЛ системата, предаде „Darik News“. И допълни:

„Никой не е глобявал хората, аз лично не мога да си обясня как ескалира това напрежение.“

Аврамова съобщи още, че са били приети намалените цени за ТОЛ таксите за превозвачите.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от