Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди у нас срещу създаването на редовна власт

0
20
Ген. Атанас Атанасов
Ген. Атанас Атанасов, Снимка: Скрийншот от видео на bTV

„Има жестока съпротива от различни среди в България срещу създаването на редовна власт. (…) Жестока съпротива срещу редовна власт, в която участваме ние, нашето обединение. Много съжаляват останалите политически сили, че не са се споразумели покрай първия мандат. Чух с ушите си определени реплики. Да бяхте дали 5 гласа, като сега не Ви харесва това. Това означава, че сме на прав път.“

Това коментира Атанас Атанасов от коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ в ефира на „NOVA“. Според него от протестите през 2020 г. досега политическата криза не е решена, както и битката между старото статукво и новите политически сили не е приключила.

„През изборите видяхме, че силите са изравнени“, добави той.

Припомняме, че вчера съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков съобщи, че политици от коалицията са били записвани по време на работни срещи и заседания на ръководствата им в парламента и в партийните централи. По думите на Петков, „активното мероприятие е било планирано от службите, а записите е направил Радостин Василев“. Мотивът муотказът да бъде предложен пак за спортен министър и „нереалистичните му амбиции да започне свой политически проект, с който да взриви държавата“.

По повод тези твърдения, Атанасов каза, че не е чул записа и не иска да го слуша. Според него Василев е един „амбициозен човек, на който най-вероятно не са задоволени амбициите“. Той добави:

„В случая той е инструмент на тези, които се съпротивляват.“

Единодействат среди, които не се понасят помежду си, коментира още той, давайки пример: „Среди, свързани Президентството, на които им се услади служебната власт, защото могат да крадат безнаказано и безконтролно – от една страна. И от друга страна – среди, близки до бившите управляващи от ГЕРБ, които се съпротивляват срещу това демократичните среди да вземат властта и да им прекратят схемите.“

Една част от записите са правени в Народното събрание, а други – извън, разкри още той. Според него една от причината за подобна атака е твърдата им позиция с готови законопроекти, че трябва да се промени радикално начина, по който се управлява системата на сигурност у нас, защото всичките ни служби за сигурност са пробити.

„Отнасяйки се национално отговорно, държавнически, искайки да отговорим на обществените очаквания за редовно правителство. Защото 80% от анкетираните заявяват, че искат правителство. Макар че половината, като ги питаш с кого да го направим, казват: „В никакъв случай Бойко Борисов“. Ами с кой друг? Но така…“, обясни той процесите около създаването на кабинет и добави, че някои от компромисите, които трябва да бъдат направени, няма да се харесат на избирателите им.

Правени са сглобки от различни изречения, за да се направи този запис, посочи Атанасов. Той смята, че това е насочено към избирателния им корпус. Това е фитилът, твърди още депутатът.

„Не мога да знам дали президентът лично участва в това. Но съм 100% сигурен, по определени индикации, че среди, свързани с президента, служебната власт, министри с планове да управляват дълго време, участват в това“, изтъкна той.

Ще направим всичко възможно, въпреки тази атака, да направим редовна власт, подчерта Атанасов. Той отбеляза, че от ГЕРБ-СДС са върнали мандата преди 5 дена и още тогава е било обявено, че ще се предложи редовен кабинет с втория мандат. Политикът изтъкна, че въпреки заявката, още не са получили втория мандат и заподозря това да има общо със скандалите в момента – записите, Иван Гешев и т.н.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments