Атанас Пеканов: Все още нито една държава не е получила средства по Плана за възстановяване

0
44
Атанас Пеканов
Снимка: Atanas Pekanov, Facebook

Служебният министър по еврофондовете Атанас Пеканов е категоричен, че все още нито една държава не е получила средства от Брюксел по своя План за възстановяване и развитие. Първите средства ще бъдат дадени на страните с одобрени планове най-рано в края на месец август, стана ясно още от неговите думи пред „bTV“.

Пеканов подчерта, че няма риск България да загуби финансиране заради забавяне при внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост.

Самото забавяне е дошло не заради служебното правителство. Причината е в предишните управляващите, които не са внесли тяхната версия на документа, която са били разработили.

Почти половината от проектите са били ревизирани и подобрени. Освен това има 11 нови проекта и 7 нови реформи. Така те са общо съответно 56 и 43 на стойност 12,6 милиарда лева.

Пеканов каза, че сред заварените проекти е имало и много добри, но е имало и такива, които е нямало как да бъдат защитени. Именно заради това те е трябвало да отпаднат. Като пример той посочи този за подмяна на напоителните системи. Той е бил във вид, който е изисквал доразработване, което е щяло да отнеме месеци.

В същото време е било взето решение парите за София да бъдат намалени от 500 милиона на 300 милиона лева, за да няма такова фокусиране върху столицата. Но от това нямало да пострада проектът за метрото.

Пеканов каза още, че проектите трябва да подпомогат „зеления преход“ в енергетиката, както и да отговорят на критиките на Европейската комисия. Като примери той посочи Маришния басейн и за него трябва политическо решение, което не може да бъде взето за няколко седмици. Освен това зад самият план трябва да застанат Народното събрание и едно редовно правителство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments