Атанас Пеканов: Правим ключова стъпка към членство на страната ни в ОИСР

0
88
Атанас Пеканов
Снимка: Atanas Pekanov, Facebook

България участва за първи път присъствено в среща на министрите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Страната ни е представена от вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той посочи, че това е голяма стъпка напред и че отдавна се водят разговори за преговори за присъединяване на страната ни към ОИСР. Пеканов коментира пред „bTV“:

Това е престижна международна организация, в която членуват най-развитите държави и не е случайно, че редица страни, дори и най-големите, чакат с години да бъдат приети, а някои дори не получават покана. Американската позиция се променя към допускане на разширяване и имаме позитивен сигнал. Така ще можем да участваме във вземане на глобални решения като например по зелени политики, данъчни и международни процеси.“

Вицепремиерът подчерта, че членството ни в ОИСР ще даде възможност на България да предлага своите аргументи за икономическото развитие на света, както и да се учи от най-добрите. Той е категоричен, че по този начин ще може достойно да защитаваме собствените си интереси. Пеканов разясни, че днес ще има обсъждане именно на хармонизация на данъчните регулации, за да не се позволят данъчни оазиси, от които се възползват най-богатите.

Атанас Пеканов коментира и Плана за възстановяване, който до 2 седмици трябва да е готов. По думите му по изпратени от страни планове още се водят преговори. Той е категоричен, че ние искаме преди да го изпратим, да изчистим липсващите в плана елементи като засилване на върховенството на закона в частност за нашата страна. Пеканов заяви:

Засилване отчетността на главния прокурор и по темата декарбонизация. Ние вече зададохме темата и дискусията за нуждата да се постави индикативна дата за излизане от въглищата, каквато имат всички други страни.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments