Атаките срещу германски политици събуждат спомени за нацисткото минало

0
40
Райхстаг, Германия.
Райхстаг, Германия. Снимка: Пиксабей

Един политик е бил брутално пребит, докато е окачвал плакати за предизборната си кампания. Друг е бил нападнат в обществена библиотека, а още един е бил съборен на земята и наплют от заподозрени, които са били част от група хора, за които се твърди, че са крещели думите „Хайл Хитлер“, предаде „Politico“.

Поредицата от ожесточени атаки срещу политици в Германия, включително бруталното нападение над член на Европейския парламент в Дрезден, разпали силна тревога сред мнозина и предизвика национален дебат за все по-суровия политически климат в страната, като някои дори направиха сравнение с политическото насилие, съпътствало възхода на нацистите в миналото.

„Неотдавнашните посегателства срещу политици напомнят за най-мрачната глава в германската история“, сподели Хендрик Вюст, консервативният премиер на Северен Рейн-Вестфалия, в интервю за германската обществена телевизия.

Миналата седмица Матиас Еке, политик от лявоцентристката Социалдемократическа партия /СДП/ и член на Европейския парламент, окачвал плакати за предстоящите избори за Европейския съюз в източния германски град Дрезден, когато към него се приближила група от четирима млади мъже и го пребила. Наред с други наранявания, мъжът е получил фрактури на скулата и очната ябълка, вследствие на което е бил настанен в болница. Според официалните твърдения същата вечер в същата част на Дрезден групата младежи е нападнала и агитатор на Зелените. Според свидетели един от нападателите го е ударил два пъти в лицето, а след като жертвата е паднала на земята, те са го ритали многократно.

Многократните нападения през тази седмица, включително нападението над бившия кмет на Берлин, политика Франциска Гифи, нападната в обществена библиотека от мъж, който според полицията я ударил отзад по главата с чанта, пълна с твърдо съдържание, предизвикаха още по-остро безпокойство в цялата страна.

„Преживяваме ескалация на антидемократично насилие“, коментира Нанси Файзер, министър на вътрешните работи на Германия.

Изостреното напрежение в страната принуди политиците да обещаят да предприемат по-решителни действия за ограничаване на насилието срещу представители на политическите партии. Някои от тях дори направиха препратка към мащабното и брутално политическо насилие, което се е разраснало в Германия по време на идването на власт на нацистите. Във вторник вечерта Файзер е се срещнала с министри от отделните провинции в страната, за да обсъдят мерки за ограничаване на насилието, включително засилване на наказателните санкции за нападения срещу политици.

Насилието нараства, но не само по отношение на десницата

През последните години в Германия се наблюдава нарастване на броя на политически мотивираните престъпления, включително на насилието. През 2022 г. в страната са регистрирани 58 916 политически мотивирани престъпления, като това е най-високият брой, откакто властите са започнали да водят регистри през 2001 г. Според данните при 4 043 от тези престъпления е имало и насилие.

Мнозина германци възприеха убийството на Валтер Любке, политик от Християндемократическия съюз (ХДС), който подкрепяше Ангела Меркел в насърчаването на приемане на бежанци, извършено през 2019 г. от неонацист, като мрачен поврат в следвоенната история на страната, тъй като за първи път след Втората световна война в Германия политик е убит от крайнодесен екстремист. Според предварителните статистически данни през изминалата година е имало 234 нападения, придружени с физическо насилие, срещу политици и представители на политически партии, което е рязко увеличение спрямо предходната година.

Много политици обвиняват крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ и други представители на влиятелната крайна десница, че влияят изключително негативно на политическия дискурс в Германия с все по-подстрекателска реторика. Германската полиция съобщи, че поне един от нападателите на депутата от Еке в Дрезден изглежда е бил повлиян от дясна екстремистка идеология. Последвалото разследване на германския вестник „Süddeutsche Zeitung“ и германските обществени радио- и телевизионни оператори установи, че трима членове на групата на нападателите действително са били свързани с дясна екстремистка организация.

Политиците от  „Алтернатива за Германия“ обаче също са жертви на политическо насилие в Германия. През 2023 г. са били извършени 86 насилствени нападения срещу представители на партията, като цифрата надхвърля тези във всяка друга партия. Според предварителните данни атаките срещу политици на „Алтернатива за Германия“ обикновено са извършени от хора с лява идеология. Представители на Зелените са били насилствено атакувани 62 пъти, което ги поставя на второ място след „Алтернатива за Германия“. Когато се отчитат всички видове криминални нападения, включително заплахи и клевети, Зелените са далеч най-засегнатата партия. През 2023 г. те са претърпели общо 1219 нападения в сравнение с 478 нападения срещу „Алтернатива за Германия“.

Земеделец ли си? Министерство на земеделието на България с важна информация

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments