Атаките от Париж 2015: Започва исторически процес срещу 20 заподозрени във Франция

0
3
Правосъдие
Снимка: Pixabay

Във Франция започна исторически процес заради атентатите в Париж през 2015 г., при които загинаха 130 души, съобщава “BBC”.

Стрелбата и бомбардировките от екстремисти от групата на Ислямска държава (ИД) са определени като най-тежките зверства след Втората световна война във Франция. Единственият оцелял нападател, Салах Абдеслам, е в съда с още 13 обвиняеми в специално изградено съоръжение в Париж. Процесът се описва като най-големият в съвременната история на Франция.

През следващите девет месеца ще има над 140 дни изслушвания, включващи около 330 адвокати и 1800 оцелели и роднини на жертвите. Ще бъдат изслушани около 300 свидетели, включително Франсоа Оланд, изпълняващ длъжността президент на Франция по време на атентатите. Преди процеса държавният глава каза пред френските медии, че това е важен момент за жертвите на атентатите, които той определи като „акт на война“ по онова време.

ИД призна, че е извършила нападенията над концертната зала Батаклан, голям стадион, ресторанти и барове на 13 ноември 2015 г.

Заподозрените пристигнаха в съда с полицейски автомобили под строга охрана в сряда сутринта. Те бяха седнали заедно в кутията на подсъдимите, носещи маски за лице, преди началото на процеса.

Малко преди това, с половин час закъснение, обвиняемите бяха докарани. Абдеслам влезе последен, облечен в черна тениска с гъста брада. Когато председателстващият съдия го помоли да каже професията си, той отговори – войник на ИД. За процеса половината от остров Сите – главният остров в центъра на Париж – е затворен от силите за сигурност. Вътре в съда има много представители на полицията, адвокати, журналисти, оцелели, роднини на жертвите и персонал за психологическа помощ.

Медията определя, че атмосферата е била като фалшива лекота, която често предхожда големи изпитания като този, участниците разговаряха очевидно щастливо заедно – в действителност на куки за началото на това, което обещава да бъде историческо събитие.

Филип Дюперрон, който загубва сина си Томас при нападението в Батаклан, заяви, че има различни чувства за процеса, не на последно място нетърпение и тревожност. Той коментира следното:

“Това ще бъде повод за всички жертви да свидетелстват, така че това ще бъде много болезнен момент и ще върне болката отново.”

Един от оцелелите, Джером Бартелеми, каза, че иска да чуе как другите жертви се справят след нападенията, но не очаква обвиняемият да говори.

От 20-те заподозрени в процес, шестима се съдят задочно. Те са обвинени в убийство, съучастие и терористичен заговор. Повечето от обвиняемите, включително Абдеслам, могат да бъдат осъдени на доживотен затвор, ако бъдат признати за виновни. 31-годишният Абдеслам е обвинен в оказване на логистична подкрепа на нападателите. Абдеслам избягва от мястото на клането, след като изоставя колана си за самоубийство, който по-късно разследващите установяват, че е дефектен. Като най-търсеният мъж в Европа по това време, той бе заловен четири месеца по-късно в столицата на Белгия, Брюксел, след престрелка с полицията.

Оттогава Абдеслам отказва да сътрудничи на френските следователи. Той остава мълчалив по време на отделен процес в Белгия през 2018 г. Има много спекулации дали ще говори по време на този процес.

Районът около съда беше блокиран и въоръжени полицаи с кучета бяха на патрул преди производството. Присъстващите на процеса ще трябва да преминат през няколко контролно-пропускателни пункта, преди да бъдат допуснати до специално изградената съдебна зала, която може да побере стотици. Процесът ще бъде записан за архивите, но няма да се излъчва на живо. Оцелелите и роднините на жертвите, известни като граждански ищци във Франция, ще могат да следят чрез стрийминг радио, ако не могат да присъстват. Очаква се първите дни на процеса да бъдат до голяма степен процедурни, докато жертвите не бъдат призовани да дадат показания в края на септември.

Кои са заподозрените в процеса?

Абдеслам е единственият оцелял член на групата, заподозрян в извършване на атаките. Той е в затвора, откакто беше арестуван в Белгия през 2016 г. Другите 13 подсъдими, които се явяват в съда, са обвинени в редица престъпления, включително финансиране и планиране на атаките. Сред тях е Мохамед Абрини, който е обвинен във финансиране и доставка на оръжие на нападателите. 36-годишният мъж трябва да бъде изправен пред съда за атентатите през 2016 г. в Брюксел през следващата година.

Други заподозрени са 33-годишният Мохамед Амри и 27-годишният Хамза Атоу, които бяха арестувани в Белгия и признаха, че са взели Абдеслам във Франция и са го откарали обратно в Брюксел веднага след атаките. Още шестима души са обвинени в съдействие за организирането на атаките и ще бъдат съдени задочно. Смята се, че няколко от тях са вече мъртви.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments