Атаката срещу Украйна ще струва скъпо, предупреждава Москва

0
10
Русия и Украйна
Русия и Украйна. Снимка: Pixabay

Русия ще плати висока цена за всяка нова военна агресия срещу Украйна, предупредиха НАТО и Съединените щати във вторник, докато западният военен алианс се срещна, за да обсъди намеренията на Москва за струпване на войски на границата на бившата съветска република, предава „Агенция Ройтерс“.

Западът вече показа, че може да наложи икономически, финансови и политически санкции срещу Москва, каза пред репортери генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди разговорите на външните министри на алианса в латвийската столица Рига. Столтенберг беше категоричен:

„Ще има висока цена за Русия, ако те отново използват сила срещу независимостта на нацията Украйна.

Очаква се държавният секретар на САЩ Антони Блинкен да информира своите 29 колеги от НАТО за разузнавателните данни на Вашингтон за това какво се случва на източния фланг на алианса и в Украйна, която не е член. Преди срещата той потвърди на пресконференция:

„Всяко ескалаторно действие на Русия би било голяма загриженост за Съединените щати… и всяка подновена агресия би предизвикала сериозни последици.“

И добави:

„Ще се консултираме отблизо със съюзниците и партньорите на НАТО през следващите дни… за това дали има други стъпки, които трябва да предприемем като съюз, за ​​да укрепим отбраната си, да укрепим нашата устойчивост, да засилим капацитета си.

Аспирациите на Киев за интеграция със Запада предизвикаха противопоставяне с Москва.

Зловредни действия

Кремъл анексира черноморския полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и след това подкрепи бунтовниците, борещи се с правителствените войски в източната част на страната. Този конфликт е убил 14 000 души, според Киев, и все още кипи. Две натрупвания на руски войски тази година по границите на Украйна разтревожиха Запада. През май руските войски там са наброявали 100 000 души, което е най-голямото такова струпване от превземането на Крим, твърдят западни представители. Москва отхвърли като подстрекателски предположенията на Украйна, че се готви за атака и заяви, че не заплашва никого, като същевременно защити правото си да разполага войски на собствена територия, както пожелае.

Великобритания и Германия повториха предупрежденията на НАТО. Британският външен министър Лиз Трус каза:

„Ще застанем с нашите колеги демокрации срещу злонамерената дейност на Русия.

А германският външен министър Хайко Маас заяви:

Подкрепата на НАТО за Украйна е непрекъсната… Русия ще трябва да плати висока цена за всякакъв вид агресия.

В допълнение към опасенията на Запада, Беларус обяви в понеделник съвместни военни учения с Русия на границата си с Украйна. Макар и бивша съветска република, Минск е съюзник на Москва. Президентът на Беларус Александър Лукашенко, когото Западът обвинява, че се стреми да раздели Европейския съюз чрез изпращане на мигранти от Близкия изток до границата на членовете на НАТО Полша, Латвия и Литва, предупреди Минск няма да седи настрана в случай на война.

„Ясно е на чия страна ще бъде Беларус“, каза той, имайки предвид Москва, чиято финансова и политическа подкрепа му помогна да издържи масовите обществени протести през август 2020 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments