Астрономи се застъпват зад възможността да съществува живот на една от луните на Юпитер – Европа

0
195
Луната Европа
Снимка: Wikimedia Commons

Когато стане въпрос за търсенето на живот в слънчевата система, често дискусиите са насочени към Марс. Същевременно обаче съществуват две луни, за които мнозина астрономи смятат, че може да има значително по-големи шансове да са обитаеми – луната на Сатурн – Енцелад и луната на Юпитер – Европа, пише “CBC”. 

Нов компютърен модел на учените от НАСА сочи за доказателства в подкрепа на теорията, че в океана под дебелата ледена обвивка на Европа може да съществува живот. Европа е шестата по големина луна в слънчевата система, като е по-малка от земната луна, но е по-голяма от Плутон. Учените смятат, че океанът на луната може да се е заформил, след като богати на вода минерали са били втечнени вследствие на загряване, причинено от радиоактивния разпад на ядрото на планетарния спътник. Поради гравитационното взаимодействие с газовия гигант Юпитер и другите луни, намиращи се в близост, водата на Европа се поддържа топлаНо водата не означава задължително живот. Нужни са и други ключови съставни части в конкретния случай, смятат учените. 

“Океанът на Европа има големи шансове да е годен за обитаване” 

Преди милиарди години океанът е бил леко киселинен, но с прекалено висока концентрация на въглероден двуокис, калций и сулфат, за да поддържа живота, който познаваме. 

“Симулациите ни в комбинация с данните от космическия телескоп Хъбъл сочат за наличие на хлорид на повърхността на Европа, което означава, че водата е много вероятно да е обогатена с хлорид, коментира Мохит Мелуани Дасуани, геохимик и планетарен експерт от лабораторията “Jet Propulsion Laboratory” към “NASA”, които представи откритията по време на виртуалната конференция Голдшмит от по-рано тази седмица. 

“С други думи композицията на океана на Европа става все по-сходна с тази на Земята. Смятаме, че океанът вече има големи шансове да е действително годен за обитаване.”

Водата и минералите обаче също така сами по себе си не са достатъчни за зараждането на живот. Животът се нуждае от енергия. 

“Малко е вероятно евентуални форми на живот в океана на Европа да използват слънчевата светлина като източник на енергия, защото луната е много отдалечена от слънцето, а водите на океана се обгърнати от мрак заради дебелата черупка на леда”, обяснява Мелуани Дасуани. “Така че се опитваме да открием други източници на енергия”. 

Животът на Земята се заражда около хидротермални ями – дупки в дъното на океаните, които изпускат разградени минерали. Има достоверни доказателства, че подобни хидротермални ями може да  съществуват и на Европа. Именно те може да са потенциалния източник на живот. Мелуани Дасуани обаче остава резервиран. 

“Далеч не сме потвърдили, че животът, който познаваме, може да просъществува там, както и дали наличната енергия би била достатъчна за зараждането му”, добавя той. 

Мисия до Европа

Гордън Осински, проф. по природни науки към Университетата в Западен Лондон, който също участва в изследването, коментира, че новите данни са още една причина за подготвянето на космическа мисия до Европа и Енцелад. 

“Мисля, че основното заключение тук е, че тези океански светове представляват най-големия шанс за човечеството да открие обитаеми хабитати в космоса, смята той. “Всички ключови съставки изглеждат налице, като може би в действителност там наистина има живот”. 

“NASA” вече разработва мисия за достигане до луната – “Europa Clipper”.

Мисията, която е първата, насочена към луна различна от тази на Земята, не е предназначена да търси форми на живот, тъй като ще обикаля единствено в орбитата на спътника. Вместо това ще следи за доказателства, сочещи за обитаемост като геологията, ледовете и композицията на луната. Осински смята, че това е прекрасна възможност за тестова мисия в близкото бъдеще, която да установи дали космическият кораб ще успее да пропътува разстоянието до луните и да събере проби на водни изпарения, които се изправят в космоса от цепнатини в ледените покривки на Европа и Енцелад.

“Тогава ще можем да знаем със сигурност”, добавя той. “Ще имаме неопровержими доказателства дали там съществува живот или не”. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments