Аспартамът е възможна причина за рак, но все още се счита за безопасен

0
42
Подсладител в лъжица.
Посладител. Снимка: Пиксабей

Агенцията за борба с рака на Световната здравна организация счита подсладителя аспартам – намиращ се в диетичните газирани напитки и безброй други храни – като „възможна“ причина за рак, докато отделна експертна група, разглеждаща същите доказателства, заяви, че все още смята заместителя на захарта за безопасен в ограничени количества, предава „Асошиейтед прес“.

Различните резултати от координираните прегледи бяха публикувани рано в петък. Едната информация дойде от Международната агенция за изследване на рака, специален клон на СЗО. Другият доклад беше от експертна група, избрана от СЗО и друга група на ООН, Организацията по прехрана и земеделие.

Базираната в Лион, Франция агенция за борба с рака периодично преглежда потенциалните опасности от рак, но не определя колко е вероятно те да причинят рак в своите оценки, които варират от „възможно“ канцерогенни до „вероятно“ до причиняващи рак.

Аспартамът се присъединява към списъка с повече от 300 други възможни причинители на рак, включително неща като екстракт от алое вера, кисели зеленчуци в азиатски стил и дърводелската работа. Указанията за употребата на подсладителя обаче не се променят. Директорът по хранене на СЗО д-р Франческо Бранка изтъкна:

„Ние не съветваме потребителите да спрат да консумират аспартам напълно. Просто съветваме за умереност.

Ето един поглед към съобщението:

Какво е аспартам?

Аспартамът е нискокалоричен изкуствен подсладител, който е около 200 пъти по-сладък от захарта. Това е бял прах без мирис и най-широко използваният изкуствен подсладител в света. Аспартамът е разрешен като хранителна добавка в Европа и САЩ и се използва в много храни, напитки като диетична кола, десерти, дъвки, лекарства, включително таблетки за кашлица и храни, предназначени да помогнат при загуба на тегло. Има го в настолни подсладители, продавани като Equal, Sugar Twin и NutraSweet.

Аспартамът е одобрен през 1974 г. от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ с допустим дневен прием от 50 милиграма на килограм телесно тегло. Според СЗО, човек с тегло 132 паунда (60 килограма) ще трябва да консумира около 75 пакета аспартам, за да достигне това ниво.

Експертите на ООН оцениха безопасността на аспартама през 1981 г. и определиха безопасната дневна граница малко по-ниска, на 40 милиграма аспартам на килограм.

Дейвид Шпигелхалтер, почетен професор по статистика в университета Кеймбридж, обяснява:

„Насоките означават, че за средностатистическия човек е безопасно да консумира до 14 кутии диетична напитка на ден … и дори този приемлив дневен лимит има голям вграден фактор на безопасност.

Какво казаха двете групи сега?

Раковата агенция на СЗО, IARC, свика своята експертна група през юни, за да оцени потенциала на аспартама да причинява рак. Организацията базира заключението си, че аспартамът е „възможно канцерогенен“ в проучвания при хора и животни, които откриват „ограничени“ доказателства, че съединението може да е свързано с рак на черния дроб.

В отделна оценка експертите, събрани от СЗО и агенцията по храните, актуализираха своята оценка на риска, включително преглед на приемливия дневен прием. Те стигнаха до заключението, че няма „убедителни доказателства“ при сегашните консумирани нива, че аспартамът е опасен; техните насоки относно приемливите нива на потребление са непроменени.

Този ход идва седмици след като СЗО заяви, че подсладителите без захар не помагат при загуба на тегло и могат да доведат до повишен риск от диабет, сърдечни заболявания и ранна смърт при възрастни.

Трябва ли да се притесняваме, че консумираме прекалено много?

Не и стига да не превишите указанията. СЗО заяви, че научните доказателства продължават да подкрепят заключението на агенцията, че аспартамът е „безопасен за общото население“, когато се използва в рамките на ограниченията.

„Почти всяко вещество може да бъде опасно в прекомерни количества, смята Дейвид Клурфелд, експерт по хранене в Училището по обществено здраве на университета в Индиана – Блумингтън. Клурфелд, който преди това е участвал в група на IARC, добави:

„Дозата прави отровата. Дори основни хранителни вещества като витамин А, желязо и вода ще ви убият в рамките на часове, ако се приемат в твърде големи количества.“

Какво трябва да направят потребителите?

Бранка от СЗО подчертава, че е приемливо хората да консумират „доста голямо“ количество аспартам, без да страдат от никакви лоши ефекти. По думите му хората, които консумират големи количества, вероятно ще поискат да ги намалят.

Д-р Питър Лури, изпълнителен директор на Центъра за наука в обществен интерес, който преди това номинира аспартам за преглед на IARC, успокои, че има лесен избор за потребителите. Той поясни:

„Поне що се отнася до напитките, нашето послание е, че най-добрият ви избор е да пиете вода или неподсладена напитка.“

Повечето хора обаче вероятно не обръщат много внимание на оценките на IARC. Агенцията вече е класифицирала обработено месо като хот-дог и бекон като причиняващо рак, отбелязвайки по-специално връзката му с рака на дебелото черво. Този ход изненада дори други в научната общност – най-голямата благотворителна организация за рак в Обединеното кралство увери британците, че яденето на сандвич с бекон от време на време няма да им навреди много.

Какво означава това за хранително-вкусовата промишленост?

Производителите на храни и напитки казват, че няма причина да се избягват продукти с аспартам. В изявление Американската асоциация за напитки изтъкна:

„Има широк консенсус в научната и регулаторната общност, че аспартамът е безопасен.“

Бранка от СЗО обаче припомни, че агенцията съветва производителите на храни като цяло да използват съставки, които не изискват добавяне на твърде много захар. След последните оценки на аспартама Бранка заяви, че използването на подсладители „вероятно не е пътят напред“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments