Асоциация настоява за отварянето на образователните структури в страната от 1 април

0
57
Училище. Снимка: МОН
Училище. Снимка: МОН

Българската асоциация за неформално образование настоява за отварянето на образователните структури от 1 април. Те разпространиха в социалната мрежа Facebook писмо по въпроса, адресирано до властимащите у нас. В него от Асоциацията посочват, че отчитат притеснителните данни за повишаване на заболеваемостта в страната. Те са съпричастни с всеки един изгубен живот. Освен това ежедневно се тревожат за здравето и благосъстоянието на хората в България, както и за тяхното ментално развитие.

В същото време децата винаги са били на първо място. Именно затова според Асоциацията не може да се подмине с лекота факта, че малчуганите у нас са ограничени да задоволяват образователните си потребности и голяма част от тях се намират на ръжа на тяхното ментално равновесие заради наложения локдаун в страната.

От структурата са на мнение, че по време на пандемията не са се наблюдавали значителни огнища на заразата в училищата. Освен това не са открити доказателства, които да сочат, че децата или образователните среди са основните двигатели на разпространението на COVID-19. Според тях педагогическият персонал в училищата не е изложен на по-висок риск от този, който го има във всяка една друга професия.

В писмото са изложени и данни, според които децата до 18-годишна възраст представляват 8% от всички установени случаи на заболяването. Наблюденията в Европа разкривали, че относителният дял на разпространението сред малчуганите е под този на възрастните, като най-нисък е сред децата до 10-годишна възраст.

Посочено е още, че след частичното отваряне на училищата в Англия и Уелс заразяванията сред учениците не са повече, отколкото сред населението като цяло. Същото се наблюдава и в Шотландия. Освен това има доклад, който показва, че изследвания в 32 европейски държави са установили, че предаването на заразата от един ученик на друг е нетипично и не е основната причина за заболеваемостта сред децата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments