Асоциация на млекопреработвателите в България: Внесли сме голямо количество сухо мляко от Украйна

0
387
Млечни продукти
Млечни продукти. Снимка: Министерство на земеделието и храните

България е внесла голямо количество сухо мляко от Украйна през лятото на 2022  година. Това коментираха от Асоциацията на млекопреработвателите в България /АМБ/ пред Искра.бг, като отчетоха още:

„През последните месеци, като основен вносител, няма нито един литър внесено мляко от Украйна съгласно вноса през 2022 г. Според официалните данни на държавните институции, единствено са били внесени малки количества концентрирани млека и сметана – 1838 тона. През изминалата година в страната ни от Украйна са влезли едва 81 тона сирене.“

Сухо мляко
Сухо мляко. Снимка: Pixabay

Какво точно количества сухо мляко е внесено у нас – са наясно от Агенция „Митници“ и от Министерство на земеделието. От Асоциацията отказват да коментират качеството на украинското сухо мляко, като обясняват, че това е задача на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Припомняме, че в началото на февруари българските животновъди алармираха, че заради вноса на евтино украинско сухо мляко, изкупуването на сурово мляко е намаляло, а цената му е драстично се е понижила. На въпрос какъв е контролът на границата, от АМБ отвръщат:

„Не знаем какъв е контролът там, но знаем че контролът, който се извършва в държавата ни е занижен от страна на компетентните органи.“

Според тях проблем е, че се внася у нас полуфабрикаткалиата, който в магазините се предлага за кашкавал, а в сиренето, произведено от украинското сухо мляко, се влага трансглутаминаза за бързо зреене и се продава на ниски цени. Както е известно трансглутаминазата е забранена за добавяне в млечните продукти. Тя се се разтваря бързо и не може да се констатира при анализ. АМБ са категорични, че редовно сигнализират БАБХ и въпреки редовните проверки, нищо не се променило.

Сирене и кашкавал
Сирене и кашкавал. Снимка: Pixabay

В България се вкарва и голямо количество, както споменахме, калиата, която се предлага в магазините за кашкавал. Тази млечна заготовка, претърпяла термична обработка пристига от Полша и Унгария. Нелоялно е от страна на български фирми е, че полската калиата се представя за български кашкавал, който има различни технология за производство и други вкусови качества, сигнализират от бранша. Цената и качеството на внесеното жълто сирене, наречено кашкавал, е много ниска, то е меко и няма аромат.

Същевременно в началото на годината животновъди предупредиха за следната схема:

„От Украйна вкарват млякото в Полша, където се произвеждат продукти, на които финалният пазар е България. По този начин се избягват квотите, които преди войната бяха задължителни и с тази схема стоките придобиват европейски документи.“

Наблюдава се и ръст на украинските фирми, които се регистрират и у нас. Те внасят суровините си през Полша и други европейски държави. Към момента обаче няма официални данни и статистика от властите за тази тенденция.

Кашкавал
Кашкавал. Снимка: Pixabay

От АМБ коментираха пред Искра.бг още, че цената на суровото българско млякото пада, като литър сурово мляко вече се изкупува под 0,80 стотинки. Според последните данни през 2022 година са били внесени 69 076 тона сурово мляко. Въпреки че има поевтиняванена суровината, цената в магазините се вдига. Защо?

„Търговските вериги оказват влияние. Освен това производствената цена се вдигна заради тази на повишената стойност на газта, тока, опаковките, които масово са пластмасови и съответно се заплащат екотакси“, обясниха от Асоциацията.

Мляко и млечни продукти
Мляко и млечни продукти. Снимка: Pixabay

На въпрос дали се очаква поевтиняване на млякото и млечните продукти и в търговската мрежа, от АМБ обясниха, че в момента българският кашкавал и сирене се продават на висока стойност, защото са произведени и са вложени скъпи суровини. Те са свързани с технологичния процес на производство, зреене и съхранение. А те са обвързани с големи енергийни и логистични разходи. По-ниските етикети могат да се очакват през есента, когато на пазара ще се предлагат сирене и кашкавал, направени в момента. От Асоциацията обаче не смятат, че могат да се правят прогнози предвид инфлацията и несигурната ситуация с цените на тока и газта.

Попитани дали все още са в протестна готовност, каквато беше обявена през март заради ниската себестойност на продукцията и загубите, които търпят от бранша, от Асоциацията са категорични, че още са в такава.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments