Асен Василев към финансовия министър: Как точно фалира държавата?

0
230
Асен Василев
Асен Василев. Снимка: „Продължаваме промяната“

Бившият финансов министър Асен Василев от „Продължаваме промяната“ изрази позицията си заради твърденията на сегашния служебен министър на финансите Росица Велкова, че България е заплашена от фалит. Той попита: „Как точно фалира държавата?“

„Днес служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Това, което се случва в момента е една политическа манипулация“, подчерта Василев.

Той продължи във видео обръщението си в социалните мрежи:

„Фискалният резерв към края на февруари 2021 година, последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8 милиарда и 800 милиона.
Фискалният резерв към момента и 16 милиарда и 400 милиона, с почти 8 милиарда повече. Както съм казвал и друг път тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите.“

Припомняме ви, че по-рано днес на брифинг в Министерството на финансите Росица Велкова обяви от свой доклад, че страната ни е заплашена от фалит и има сериозен проблем с поддържането на фискалната стабилност.

От документа става ясно, че съществува реален риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. Също така за неопределен срок се налага отлагане на присъединяването на България към Еврозоната. Възможно е да се наложи страната ни да вземе заем от Международния валутен фонд /МВФ/, за да спаси фискалната стабилност. Този ход ще наложи сериозни финансови рестрикции и ще доведе до замразяване на доходите, се казва още в доклада.

Разработените от Министерството на финансите разчети показват, че при запазване действието на приетите през миналата година политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9% от Брутния вътрешен продукт.

Тя напомни още веднъж, че при действащите приходни и разходни политики, приети от 45-то, 47-то и 48-то НС, дефицитът за 2023 г. възлиза на 6,9 % от БВП на начислена основа. По думите ѝ основното в тази сценарий е, че законопроектът ще бъде разработен с дефицит от 3% от БВП на начислена основа, като при изготвянето ѝ са проведени неформални консултации с работодателите и синдикатите. Тя обяви, че проектът на Закон за бюджета за 2023 г. ще бъде поставен на обществено обсъждане на 3 април, така че съгласувателната процедура да бъде спазена и в края на април Министерският съвет да го внесе в парламента.

„Ще предложим пакет от приходни и разходи мерки, с които да ограничим размера на бюджетния дефицит до 3 % от БВП. По отношение на приходната част на обществено обсъждане ще бъдат представени промени в данъчните закони, с които се предвижда въвеждане на еднократна солидарна вноска за второто полугодие за тази година или т. нар данък свръхпечалба за всички юридически лица на базата на принципите, заложени в Регламент 2022/1854 на Съвета от 06 октомври 2022 г. Предлага се определяне на 100 % дивидент за държавата на публичните предприятия след приспадане на счетоводната загуба“, обяви министърът.

Сред обявените от нея предложения са възстановяване на някои от намалените ставки на ДДС и на акцизи, както и увеличаване на акциза на т. нар. вейпове. Министър Велкова уточни, че няма да се променят действащите към момента ставки за брашно, хляб, бебешки стоки и книги. Предвижда се с акт на МС да се увеличат тол такси и концесионни възнаграждения. Правителството планира засилване на фискалния контрол и въвеждане на предварително задължение да се декларира ДДС при селектирани рискови стоки.

„Очакваният ефект от предложенията за приходни мерки е в размер на 6 млрд. лв., като с тях ще се осигури изпълнението на швейцарското правило от 1 юли при индексирането на пенсиите и ще се гарантира изплащането на увеличението на заплатите“, съобщи Росица Велкова. Финансовият министър анонсира, че предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане и промените в Кодекса за застраховането.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments