Асен Личев: Недопустимо е такъв кораб да се блъсне в българския бряг

0
68
Асен Петров Личев
Снимка: Президентство

Министърът околната среда и водите Асен Личев обяви, че е недопустимо кораб като „Вера Су“ да се блъсне в българския бряг. Той обясни, че е имало два преломни момента.

Първият е бил на 26 септември. Тогава на Личев му се е изчерпало търпението от бездействието на отговорните в случая институции. И през нощта на 27 септември, когато е видял, че „Морска администрация“ в случая действа по един нелеп според него начин. Затова той е забранил операцията по изтеглянето на заседналия плавателен съд да продължава, предаде „24 часа“.

Личев разкри, че взетите вчера проби са показали, че амонякът е 1,5 пъти над допустимите норми. Установено е било също така от служители на РИОСВ, че при пренасяне на товара част от него пада в морето. Причината е, че приложеният метод на разтоварване на практика коренно се различава от този, който е бил одобрен от Министерството на околната среда и водите. Така действия по разтоварването са преустановени докато не бъде осигурена екологосъобразна технология, при която няма да има разписване на товара и замърсяване на морето.

Асен Личев съобщи още, че ще сезира прокуратурата заради заседналия край Камен бряг кораб. Той е поръчал да бъде подготвен писмо до държавното обвинение, с което ще поиска да бъде разследвана „Морска администрация“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments