Арт Център Илинденци открива обща изложба на български и международни художници

0
25
Изкуство
Изкуство. Снимка: Маргарита Енева

Днес от 11:00 часа в Арт център Илинденци, намиращ се в Село Илинденци, Община Струмяни, Област Благоевград, художници ще представят за пръв път пред публика своите новосъздадени произведения, сред внушителните каменни градежи на най-големия скулптурен комплекс на открито у нас. Участие взимат Веско Велев, Димитър Чолаков, Кольо Мишев и Мариян Дзингаров от Република Северна Македония, Мадар Река от Румъния, Милко Божков и Нина Русева.

Неговият създател – Иван Русев, представя скулптурни пластики и е специален участник, а „залите“ на Мраморния град на изкуствата ще се изпълнят с произведения, вдъхновени от забележителната атмосфера на това уникално пространство. Фотографският фестивал ФотоФабрика, също участва в творческата инициатива на Арт център Илинденци, като представя избрани фотографии от серията „Виж ме. Виждам те“, чийто автор е Фелия Барух.

Творческият пленер стартира с дискусия за това, как и до колко успешно се рекламират културните събития в сферата на визуалните изкуства. Обсъждани са възможности за преодоляване на множеството дефицити, белязали българската културна сцена. Представени бяха и документални филми за най-успешните акции в открита градска среда на Международното триенале на сценичния плакат.

Арт център Илинденци е изключително притегателно и зареждащо място сред природата. Духовно и физическо пространство за обмен на идеи и произведения. Тук авторите са свободни да общуват пълноценно с природата, с изкуството на десетки скулптурни произведения, да извеждат идеи, които да доразвиват в своите ателиета. Създаден през 1998 г. Арт център Илинденци се утвърди като средище на творци от различни страни и поколения, където те намират вдъхновение за своите произведения, преобразявайки със силата на изкуството това забележително пространство в пълна хармония с вечната природата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments