Армейски офицер е обесен за убийството на Шейх Муджибур Рахман в Бангладеш

0
297
Бесило
Бесило. Снимка: Pixabay

Бивш офицер от армията, осъден за убийството на лидера за независимост на Бангладеш през 1975 г., беше екзекутиранАбдул Маджед беше обесен в столицата Дака, след като тази седмица жалбата му за помилване беше отхвърлена от президента, съобщи „BBC“.

Маджед беше арестуван във вторник, след като прекара 25 години, укривайки се от закона за убийството на шейх Муджибур Рахман.

Рахман – бащата на настоящия премиер Шейх Хасина, е убит по време на военен преврат през 1975 г., заедно с по-голямата част от семейството му. Смъртта му настъпи само четири години след като Бангладеш извоюва независимостта си от Пакистан.

Маджед продължи да живее в страната след преврата, но се смята, че той е избягал в Индия през 1996 г., когато Хасина беше избрана за министър-председател на страната.

Правителството й отмени закон, който защитава убийците на баща й от преследване, а през 1998 г. Маджед и дузина други офицери от армията са осъдени на смърт.

Върховният съд на Бангладеш потвърди присъдата през 2009 г. и петима убийци бяха екзекутирани скоро след това. Маджед беше арестуван, след като се върна в страната миналия месец.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments