Археолози смятат Русокастро за втори Царевец

0
216
Русокастро. Снимка: РИМ-Бургас
Русокастро. Снимка: РИМ-Бургас

Археолозите, които разкопават крепостта Русокастро, откриха уникални артефакти и смятат, че те са достатъчно важни и впечатляващи, за да бъде мястото реставрирано и консервирано, за да привлича хиляди туристи.

„Запазената височина на архитектура е по-голяма от тази в Царевец, така че този обект може да се превърне във втори Царевец. Нашето желание е да реставрираме изцяло един фрагмент от крепостта, стената да бъде възстановена до 10-11 метра, каквато е била през Средновековието.“

Русокастро. Снимка: РИМ-Бургас
Русокастро. Снимка: РИМ-Бургас

Това ще бъде направено с оригиналните материали – всеки един камък от градежа е запазен, така че и дума не може да става за някаква бутафория“, заяви Милен Николов, директор на Бургаския музей и ръководител на разкопките в Русокастро.

Напълно проучени са 48 метра от западната крепостна стена с ширина от 2.5 до 4.1 метра. В габарита ѝ е констатирана ранновизантийска крепостна стена широка до 2 метра, с което се потвърждават данните от изворите за създаването на укреплението.

През 2018 година археолозите установиха наличието на две нови кули – едната с правоъгълен план по протежението на западната крепостна стена, а втората северозападно от северния край на цитаделата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments