Археолози откриха в Бургаско укрепен център отпреди Христа

0
298
Археолози откриха укрепен център на нос Чироза
Снимка: Община Бургас

Археолози откриха в Бургаско укрепен център отпреди Христа. Той е бил намерен при разкопки на нос Чироза, който се намира между кв. „Крайморие“ и „Ченгене скеле“. Обектът е известен от проучванията на бургаския археолог К. Господинов. Те са финансирани от Община Бургас, Националния исторически музей и Регионален исторически музей – Бургас и са извършени от съвместен екип на двата музея.

През месец юли завърши първият етап от разкопките на укрепен елинистически обект от II-I в. пр. Хр., разположен на нос Чироза. Проучванията се ръководиха от проф. д-р Иван Христов от НИМ, със заместник-ръководител д-р Милен Николов, директор на РИМ – Бургас. Укреплението е имало площ от 800 кв. м. и е било защитавано от каменна стена и голям ров с дълбочина 1.3 м. и широчина близо 4 м.

Показател за датирането на обекта е керамичният материал. При 260 обработени керамични фрагмента, 40% са от тракийска керамика – съдове, работени на ръка, с пластична украса и излъскана повърхност. Останалите фрагменти са от амфори, дъна и стени на местни и вносни купи, червенолакова керамика с релефна украса. Сигурен маркер за датиране на обекта са дръжките, дъната от коски амфори (от остров Кос) и керамичните фрагменти с предполагаем произход от района на древен Пергам, съобщиха от Община Бургас.

Откриването на рова и проследяването, макар и в първоначален етап, на каменния зид, дава възможност да се допусне, че на нос Чироза е бил изграден поредният късноелинистически укрепен център, синхронен с вече известните такива при гр. Приморско (м. Фармакида), с. Синеморец, с. Бродилово и с. Извор. Съществува вероятност обаче тесният зид и ровът да са маркирали теменоса на крайморско светилище.

Археолози откриха укрепен център на нос Чироза
Снимка: Община Бургас

В акваторията на носа проф. Иван Христов локализира античен обект, представен от разнородни материали с широка датировка. Така от 30 юни до 7 юли в източната и югоизточна акватория на нос Чироза бяха проведени подводни издирвания, финансирани изцяло от Община Бургас. В резултат са открити археологически структури и находки на площ от 2 декара, които са картирани. Същевременно са извършени и геофизични проучвания и батиметрично заснемане на морското дъно, благодарение на подкрепата на Центъра за подводна археология – град Созопол.

Археолози откриха укрепен център на нос Чироза
Снимка: Община Бургас

В проучванията взеха участие водолази от Центъра за подводна археология и Общински водолазен център – град Созопол, инж. Кирил Велковски, д-р Богдан Проданов от Институт за океанология във Варна, д-р Милен Николов – РИМ Бургас.

От проведените подводни огледи и геофизични изследвания могат да бъдат направени следните предварителни заключения:

– Върху подводна тераса, развиваща се източно от нос Чироза на дълбочина до 4 метра, са локализирани няколко разсипи от камъни. Водолазният екип успя да заснеме множество обработени каменни блокове с различна големина и форма. Прави впечатление откриването на голям брой фрагменти от гръцка строителна керамика (солени и калиптери), римски тегули и имбрекси, както и някои цели късноантични керемиди. При подводните огледи водолазният екип успя да събере от морското дъно около 100 керамични фрагмента, половин каменен гръцки щок от котва, каменна бойна топка, няколко сравнително добре запазени амфори.

– На този етап на подводните проучвания се предполага, че обектът в подножието на нос Чироза е обхващал площ от 2000 квадратни метра.

Археолози откриха укрепен център на нос Чироза
Снимка: Община Бургас

Представените подводни проучвания през 2020 г. се явяват вторите в района само за една година. В периода 17-23.02.2020 г. екип под ръководството на д-р Найден Прахов проведе геофизично сканиране и 2 водолазни огледа в района на Рибарското пристанище в залива Ченгене скеле и при остров Св. Анастасия, съобщиха още от Община Бургас.

В средата на август са стартирали и същинските разкопки на подводния обект. Средства за тях са отделени от Община Бургас. Ръководят се от проф. Христов и д-р Найден Прахов.

Археолози откриха укрепен център на нос Чироза
Снимка: Община Бургас
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments