Археолози откриха скитски скиптър на 2500 години край Провадия

0
1389
Скиптър
Скиптър. Снимка: "БТА"

Скитски скиптър на две хилядолетия и половина откриха археолозите в заключителните дни на разкопките за този сезон. Откритието е направено в праисторическия солодобивен и градски център „Провадия- Солницата“, заяви ръководителят на обекта акад. Васил Николов, цитиран от „БТА“. 

Скиптърът е намерен в скитски гроб, а такива има едва четири-пет в Североизточна България. Формата на ямата, в която се е намирал е наподобявала ботуш. В миналото тя е била разкопавана, но хората са се отказали, когато са видели черепа и горната част от скелета на мъжа, които днес липсват. Край въпросните останки са намерени и кости на кон, куче и костенурка.

Войнът е бил погребан с железен нож, но през вековете оръжието е корозирало и е в много лошо състояние. Откритият костен скиптър от друга страна е добре запазен и е определен от археолозите като невероятно постижение на изкуството от онова време.  

Скитите са степно и полустепно население, което достига до река Дунав през VII век пр. Хр. Те са навлизали в територията на днешна България, но няма данни да са се били с местните. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments