Археологически находки, открити при строежа на „Струма“, се включват в изложба

0
122
Находка, открита край с. Покровник. Снимка: АПИ
Находка, открита край с. Покровник. Снимка: АПИ

Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала „Струма“ край село Покровник, ще бъдат представени в националната изложба „Българска археология 2018“. Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания ще се открие на 14 февруари в Националния археологически институт с музей при БАН, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

В изложбата, която ще продължи до 14 април, може да се видят находки, намерени при проучването на селище от римската и късноантичната епоха край Покровник. Откритите ценности са над 2 700 години. Сред тях са над 1 400 монети, керамични съдове и метални предмети.

През миналата година освен на автомагистрала „Струма“ започнаха археологически проучвания и по трасето на магистрала „Хемус“ – в отсечката между п. в. „Белокопитово“ и с. Буховци, на път I-8 Калотина – София и път I-1 в участъка Видин – Димово – Ружинци – Монтана.

През 2019 г. предстои преместване и теренна консервация на археологическите ценности с експозиционна стойност, открити край с. Покровник. Откритите римска фамилна гробница и раннохристянската църква ще бъдат преместени, а на място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата. На 8 февруари подготвеният проект е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство. През следващите месеци ще се извършват и археологически проучвания на обходния път на Габрово, на пътя Видин – Димово – Ружинци – Монтана, Мездра – Ботевград и на обходния път на Поморие.

Индикативната стойност на археологическите дейности, които ще се финансират от АПИ през 2019 г., е близо 8 млн. лв., допълват от агенцията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments