Археолог: Докато Италия гради туризъм върху историята си, България губи безвъзвратно културното си наследство

9
16355
Милен Николов в Италия
Милен Николов в Италия. Снимка: Facebook, личен профил

Държавата у нас не залага на културното наследство и все повече го неглижира. Това мнение изрази във Facebook директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов, който е археолог по професия.

Николов наскоро посети Италия и остана впечатлен от начина, по който властта там се отнася към историческото си наследство, което е превърнала в национална идентичност и основа на туризма

В същото време той направи паралел с България, където според него от години не се развиват нови културни обекти, а в същото време много от старите възрожденски къщи у нас си заминават безвъзвратно. Публикуваме пълния му коментар по темата без редакторска намеса.

„И така, прибрахме се! Благодарим на „Бохемия“ – както винаги, туроператорите бяха на ниво. Но с риск да заприличам на поредния графоман във Фейсбук, не мога да не споделя някои впечатления…. докато не ме грабне българската действителност.

За втори път съм в Италия съвсем целенасочено – не само да охкам и ахкам от красотите на природата и от хубавата храна, прекрасните хора и уредения живот. А да гледам как се отнасят там към културното си наследство. И за пореден път се изумих от визията на държавата им – те са поставили културата в основата на туризма си, но и в основата на националната си идентичност.

Навсякъде видях една мощна държава и едни мощни общини, които се грижат чрез закони и инвестиции за своите културни обекти. Които целенасочено изпълняват своята програма за пропагандиране на културното си наследство, но не реклама на едро, а реклама на конкретните обекти – проучени, консервирани, реставрирани, социализирани и експонирани. За това пари очевидно се намират там. Едни съвсем неизвестни никому местенца са се превърнали в обекти на ЮНЕСКО само за няколко десетки години. Но са се превърнали с години труд, преди който стои желанието и визията.

Там няма обекти без паркинг и инфраструктура – нещо съвсем просто, но жизненоважно за културния туризъм; това е елементарен пример. Налице е и публично-частното партньорство, налице е подкрепата на държавата и общините при КРР на културните обекти, ако са частни. И така, стъпка по стъпка, те са си свършили работата, и продължават!

И ние имаме обекти, и ние имаме какво да покажем, но – не можем да стоим само на стари лаври. Да не пропуснем простият факт – културните обекти, експонирани преди 1989 г. са най-посещаваните в България до ден днешен! И не става въпрос само за археология като Плиска, Мадарски конник, Царевец – ами и за възрожденските комплекси в Копривщица, Котел, Трявна, Банско, Пловдив…..

На тези места се поддържа, и слава Богу! Но къде са новите обекти? Докато умуваме кое как да направим, много от възрожденските къщи в Ловеч, Котел, Търново, си заминават!

А това са обекти, които изчезнат ли – няма връщане назад! Да не говорим за археологията! И въпреки сериозните усилия на нашето Министерство на културата в тази посока, в което лично съм се уверил няколко пъти, нещата не се получават поради една проста причина – държавата като цяло не залага на културното наследство! Напротив!

То става все по-неглижирано! А така изчезва експертния потенциал безвъзвратно, не само обектите! А как ще градиш културни политики без експерти – не е ясно….. Може би просто трябва нещата да станат по-зле, за да станат по-добре. В тази посока има и общини, чиито ръководства отдавна са разбрали силата на културното наследство.

Горд съм, че работя в такава община, но е тъжно, че това е само една от малкото бели лястовици. Но без мощната държава не става!

Друг пример ще дам, и приключвам. И този пример е Турция. Там в момента всички възможни музеи искат да минат на държавна издръжка. Защото тяхното МК е богато, инвестира и изпълнява държавната политика в сферата на културното наследство. Държавна политика, която още през 2009 г. даде умопомрачителните 18% от БВП само от туризма!“

Абониране
Известие от
guest

9 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
стоян
стоян
3 месеци по-рано

За съжаление България е орисана с богата история, тъжно настояще и мъгливо бъдеще…

Кирил К.
Кирил К.
3 месеци по-рано

Много тъжно, но вярно. Изобщо не съм изненадан, че и Турция е много пред нас, там е въпрос на държавна политика. За Италия изобщо няма какво да говорим, тях трудно някой може да ги стигне в това отношение…

Данаил Стойчев - Хърст
Данаил Стойчев - Хърст
3 месеци по-рано

Вие сам посочихте, че в Италия има и частни културно-исторически обекти! Това е едно от решенията. Според мен, основният проблем за привличането на туристи е погрешната политика за популяризиране на римското културно-историческо наследство в България. На западният турист му е омръзнало да гледа добре реставрирани римски обекти. Иска да види в България нещо автентично от миналото ни. Затова най-посещаваните обектите са разработените преди 1989 г., когато се залагаше на Варненското злато, траките и най-вече на средновековните българи. Трябва да се работи целенасочено!

Дария Христова
Дария Христова
3 месеци по-рано

Да, трябва да погледнат и по назад има какво да се види.

М.М.
М.М.
3 месеци по-рано

Нали виждате, че всичко идва от лошата политическа обстановка в България.
Неосъзнати политически лидери, които не виждат по далече от носа си и собствение интереси.
Много жалко,живота ни мина тъжно .

Чавдар Иванов
Чавдар Иванов
3 месеци по-рано

Живях в Италия три години, не мога да приема написаното, че храната е хубава и написаното, че италианците са прекрасни хора. Това просто не е вярно, те са толкова груби, не възпитани стадо от животни. Никога не питай за дирекция защото ще се обърнат към теб и ще започнат да ти викат, много са дребни горките животинчета, никога не отстъпят място да мине, по-скоро ще те изблъскат, за да продължат. В метрото се крадат портфейли масово, полицията нехае. Карат колите си както си искат, няма закони.

джокаторе
джокаторе
3 месеци по-рано

ти, ако не харесваш италианската храна, значи просто не обичаш храната…

Дария Христова
Дария Христова
3 месеци по-рано

Това да го прочетат в народното събрание, когато обсъждат бюджета.

Вики д'Анджели
Вики д'Анджели
2 месеци по-рано

И Италия има своите проблеми.Живях и работих там 15години.И те имаха глупав министър на културата,който заяви публично ,,da kultura non si manga“,т.е.,че от култура не се яде.Но общините полагат много усилия да запазят и най- дребните си забележителности.Със закон се задължават собствениците да поддържат фасадите.Имс много по-голяма свобода да реализираш една идея.Тук каквато и идея да имаш ще се сбъркаш от тичане по институции за хиляди документи,когато успееш те нападат всякакви институции с хиляди изисквания и глоби.Но ние изобщо не оценяваме какви богатства имаме,че народа ни е природно интелигентен,подценяваме се,винаги плюем нашето и величаем чуждото.Времето на Възраждането с гърченето,после ,,О,на… Прочети още »