Арх. Шишков за Медово: Грехота е минералната вода да се излива в реката, имаме решение

1
870
арх. Иван Шишков
арх. Иван Шишков. снимка: Искра.бг

Грехота е минералната вода да се излива в реката, имаме решение за проблема. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на посещението си в Бургас. Става въпрос за проблеми с водоснабдяването в поморийското село Медово, което се намира на близо 30 километра от Бургас и на няколко километра от к.к. „Слънчев бряг“. Шишков отговори на зададен въпрос от журналист на Искра.бг така:

„В село Медово не може да кажем, че има безводие. Проблемът е, че изворът е с минерална вода. Във времето назад водата е била обследвана и има решение, че тя не отговоря на нормите за пиене, но смятаме да я включим към водопровода на Камчия. Това, което е направено до този момент е, че има предписания от Министерството на здравеопазването да се направят нова проби на водата, включително при миксирана вода, т.е. вода от минералните извори и от тази в Камчия. Очакваме резултатите от пробата, защото проблемът е единствено в това. Това ще увеличи дебита на водата и въпросът ще приключи. Надявам се и предполагам, че ще бъде положително решението.“

„Мога да кажа, че през времето никой не си е направил труда да направи този опит да бъде миксирана водата, защото минералната вода има много малки отклонения от нормата, т.е. ако бъде миксирана с другата вода, се предполага, че тя ще отговоря и в определени пропорции ще може да се използва минералната вода. Грехота е минералната вода да се излива в реката“, категоричен е регионалният министър.

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова посочи по темата, че на този етап не може да се говори за срокове, защото тепърва предстои да се анализира по същество проблемът и да се предприемат необходимите действия. Тя обясни:

„Този въпрос също беше обсъждан днес успоредно с това и други въпроси, които касаят Бургаска област. Имаме уверението от страна на министър Шишков, че ще намерим решение или поне ще поставим началото, над което да се надгражда.“

Припомняме ви, че липсата на вода в село Медово е от няколко години. Местните жители смятат, че проблемът се корени в стария водопровод, който е с определен дебит и не може да задоволи нуждите на населението.

„Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ също се е заела с нелеката задача да помогне на жителите на Медово с каквото може, за да се разреши проблемът им в най-бързи срокове.

От Искра.бг ще продължим да следим казуса.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Дора Нонева
Дора Нонева
4 месеци по-рано

Уважаеми господа, живея в Медово от 1960 година. Повече от 50 години във водопроводната мрежа на селото течеше минерална вода от сондаж Б72. Правеше се постоянен мониторинг за качеството на водата и всички показатели си бяха в норма. Всички ние я пиехме повече от 50 години и никой не се е оплакал да има здравословни проблеми. През последните години се каза, че флуора във водата превишава малко нормата и по тази причина, Министерство на здравеопазването издава заповед да се спре минералната вода в селото. Дали обаче съдържанието на флуор е истинската причина за спиране на водата в селото или вече… Прочети още »