Арх. Иван Шишков: Придвижваме максимално бързо процедурата по строежа на националната детска болница

0
42
Среща за детската болница
Среща за детската болница. Снимка: МРРБ

Служебните министри на регионалното развитие и благоустройството и на здравеопазването Иван Шишков и Асен Меджидиев обсъдиха спешно проблема с процедурата за изграждането на детска болница заедно със собственици на имоти в терена, съобщиха от МРРБ. 

„Държавата ще придвижи максимално бързо процедурата по строежа на националната детска болница.“

Това обяви Шишков. На срещата присъстваха и зам.-областният управител на София – град Димитър Цв. Иванов, кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов и експерти от регионалното и здравното министерство.

Министър Меджидиев посочи пред частните собственици на имоти – съседни на терена на бъдещата болница, че той ще се превърне в едно от най-хубавите места в София.

Иван Шишков и Асен Меджидиев
Иван Шишков и Асен Меджидиев. Снимка: МРРБ

„Проектът за болница ще се прави и реализира по най-висок европейски стандарт, а това ще облагороди цялото пространство около нея“, увери д-р Меджидиев.

Арх. Иван Шишков обясни подробно процедурата по изменението на Подробния устройствен план на всеки от собствениците на частни имоти и поиска от тях съдействие да съберат в кратки срокове необходимите документи, за да може бързо да се подготвят предварителните договори и да се започне работа по заданието за изменение на ПУП.

„В една сделка всички трябва да са доволни, затова сме направили така, че интересът на всички да е защитен“, каза министър Шишков.

Той уточни, че частните имоти няма да бъдат отчуждавани, а ще бъдат урегулирани с възможност за застрояване. Дори така ще остане достатъчно голям терен за изграждането на модерна и функционална болница, каза още той.

В четвъртък ще бъде подписано заданието за разрешаване на Подробния устройствен план. Това ще даде възможност за подписване на предварителния договор по чл. 15 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и за одобряване на ПУП.

При желание от страна на собствениците ще може да се пристъпи към събаряне на съществуващите постройки и разчистване на терена. До края на годината би трябвало да приключи прехвърлянето на общинския парцел на държавата.

Изготвянето на заданието за строежа обаче ще отнеме повече време, тъй като болницата е възможно най-сложният обект за проектиране, обясни арх. Шишков.

„Това, което зависи от държавата, ще бъде направено в най-кратки срокове, тъй като ние сме и заинтересована страна, и одобряващ орган, а обектът е от национално значение“, заяви регионалният министър.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments