Арабският валутен фонд подписа споразумение за подпомагане на Йемен

0
23
Договор
Снимка: Pixabay

Арабският валутен фонд /АВФ/ подписа споразумение на стойност един милиарда долара в помощ на програмата за икономически реформи на подкрепяното от Саудитска Арабия правителство в Йемен, предадоха от „Reuters“.

Новият пакет, предоставен от базирания в Абу Даби фонд, в който участват държави от Близкия изток и Северна Африка, ще осигури подкрепа за усилията на йеменското правителство да стабилизира икономиката за периода 2022-2025 година.

Войната между свързаните с Иран бунтовници хуси и оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция постави икономиката на Йемен на колене и причини най-мащабната хуманитарна криза в света. Инфлацията и недостигът на чужда валута направиха храните, водата и горивата недостъпни за мнозина в Йемен, който задоволява повечето си нуждите чрез внос.

След като през 2014 т. хусите щурмуваха столицата Сана и свалиха правителството, пращайки го в изгнание, йеменската централна банка се раздели на два клона – един в Сана под контрола на хусите и един международно признат клон в Аден, който е под контрола на подкрепяното от Саудитска Арабия правителство.

През април Саудитска Арабия обяви, че ще предостави три милиарда долара помощ за икономиката на раздираната от войната страна, след като беше създаден нов президентския съвет. Не е ясно дали цялата сума е била отпусната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments