Аптеки не могат да си получат парите заради софтуерен проблем с НЗОК

1
79
Аптека
Аптека. Снимка: Искра.бг

Софтуерен проблем на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ стана причина аптеки да не могат да получат парите за скъпоструващи лекарства, за които вече са изпълнили рецепта на клиенти. Недоволството е от Благоевград, където фармацевтите настояват да бъдат взети мерки за неговото решаване, съобщи „NOVA“.

Проблемът възниква в момента, в който системата за верификация на лекарствата, която цели да докаже, че няма фалшиви лекарства, влиза в сила. При изписване на даде медикамент фармацевтите получават национален референтен номер, който би трябвало да доказва, че всичко с изписаното лекарство е наред. Точно такъв номер получава и фармацевт от Благоевград, който изписва медикамент за 40 000 лева, но в последствие софтуерът в НЗОК показва грешка и отказва да преведе парите. 

На около 60 000 лева възлиза общата неизплатена сума за аптеките в областния град. Поради тази причина фармацевтите планират да изградят своя браншова организация, с която да се борят за правата си. Те предупреждават, че са готови да прекратят своите договори със Здравната каса, което на практика ще остави пациентите от цялата област без обслужване. 

Българските избиратели могат да проверят къде могат да гласуват за изборите

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments