Apple е първата фирма, достигнала пазарна стойност от 3 трилиона долара

0
10
Apple.
Снимка: Пиксабей

Американският технологичен гигант Apple е първата компания, която достигна стойност на фондовия пазар от 3 трилиона долара (2,2 трилиона британски лири), пише „BBC“.

Цената на акциите на фирмата се е повишила с около 5800%, откакто съоснователят и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс представи първия iPhone през 2007 г. Стойността на компанията обаче малко се отдръпна от този етап, за да приключи търговската сесия в понеделник в Ню Йорк на 2,99 трилиона долара.

Apple беше един от големите победители по време на пандемията, тъй като блокирането поради коронавируса доведе до скок на разходите за джаджи. Дан Айвс, анализатор от Wedbush, коментира постижението така:

„Достигането на 3 трилиона щатски долара е друг исторически момент за Apple, тъй като компанията продължава да доказва, че съмняващите се грешат.“

Отне малко повече от 16 месеца, за да се повиши оценката на фондовия пазар на Apple от 2 на 3 трилиона долара, тъй като най-големите технологични компании в света установиха, че търсенето нараства, тъй като хората започнаха да разчитат повече на смартфони, таблети и лаптопи по време на блокиране.

Компанията стана първата компания, която достигна пазарна оценка от 1 трилион долара през август 2018 г. iPhone обикновено представлява около половината от продажбите на компанията, като същевременно е добре известен със своите iPad таблети и компютри Mac.

Все по-важни части от бизнеса са софтуерът, продаван чрез магазина на Apple, място за съхранение чрез iCloud и услуги като неговите музикални, телевизионни и фитнес абонаментни платформи. Айвс заяви:

„Основната точка на преоценката на Apple остава нейният бизнес с услуги, който според нас струва 1,5 трилиона долара.

През август главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук получи повече от пет милиона акции във фирмата, като отбеляза десет години в работата си. Подаване на документи в Комисията за ценни книжа и борси на САЩ показа, че той е продал повечето от акциите за повече от 750 милиона долара. Това беше част от сделката, която той сключи, когато пое поста от съоснователя Стив Джобс.

Наградата зависи от това колко добре са се представили акциите на Apple в сравнение с други фирми от борсовия индекс S&P 500. Базираната в Купертино, Калифорния Apple е основана през 1976 г. от Стив Джобс и неговите бизнес партньори Стив Возняк и Роналд Уейн.

Компанията направи своя дебют на фондовия пазар през 1980 г. с пазарна оценка от 1,8 милиарда долара. През ноември оригиналният компютър на Apple, създаден от Возняк и Джобс, спечели 400 000 долара на търг в САЩ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments