АПИ разглежда възможностите за европейско финансиране за ремонта на 15 км от път III-5504 Обручище – Гълъбово

0
1663
Лошо състояние на отсечката
Снимка: Скрийншот от Google Maps

От Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ разглеждат възможностите за осигуряване на еврофинансиране за рехабилитацията на около 15 км от третокласния път III-5504 Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище – (Раднево – Гълъбово). Участъкът е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“, рудник „Трояново-3“, завода за гипсокартон и на населените места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово.

Пътят е построен през 1976 г. и оттогава не е бил ремонтиран основно. По третокласния път преминава интензивен тежкотоварен трафик, което допълнително разрушава настилката. През годините АПИ поддържа пътя с текущи ремонти и частични изкърпвания на трасето, което е временно и нетрайно решение, предвид натовареността на отсечката.

Третокласният път се нуждае от основен ремонт след изготвянето на технически проект, съобразен с интензивния трафик. Предвид дължината и състоянието на отсечката е нужно планиране и осигуряване на значителен финансов ресурс за проектиране, а след това и за изпълнението на строителните работи, с който АПИ в момента не разполага. В тази връзка се търсят възможности за осигуряване на европейско финансиране по оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

До изпълнението на основния ремонт единствената възможност за поддържане на трасето е чрез предприемането на локални ремонти на настилката. На пътноподдържащата фирма, с която АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Стара Загора, е възложено изкърпване на най-големите деформации и локални ремонти на обща стойност около 136 хил. лв. Срокът за завършването им е средата на юли.

Съобщението на „Пътната агенция“ идва, след като жителите на Обручище обявиха, че започват блокади на пътя. Те настояват отсечката да бъде ремонтирана. В противен случай се заканват, че протестите им ще станат безсрочни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments