АПИ: Приходите от винетките за 2022 година са над 280 млн. лева

0
41
Винетка
Винетка. Снимка: Съюз на българските автомобилисти

През януари изтичат над 324 хил. годишни винетки, а през февруари завършва валидността на още около 340000, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/. На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“ след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да провери крайния срок на електронната винетка. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

През 2022 година са продадени 5924920 броя е-винетки, приходите от които са 282397837 лева. Най-търсени са били седмичните винетки. Купени са 2286496 броя следвани от годишните, от които са продадени 2213783 броя. Следващите най-предпочитани от шофьорите през изминалата година са били месечните винетки, от които са закупени 755489 броя. Уикендвинетките продадени от началото на януари до края на декември 2022 г. са 578078 броя, а тримесечните са 91074 броя.

От началото на тази година цената на всички видове е-винетки е с 10% по-евтина, в сравнение с предната година. Годишната винетка струва 87 лева, тримесечната е 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната 13 лева, а уикенд винетката 9 лева.

Винетките на новите по-ниски цени може да бъдат купени както в обектите на Агенция „Пътна инфраструктура“, така и в партньорската търговска мрежа. Националното тол управление апелира потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди финално да потвърдят плащането на пътната такса. Отговорността за попълване на коректна информация за номера на превозното средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Символите от регистрационния номер може да бъдат изписани и на кирилица, и на латиница, но трябва да съответстват на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 /нула/ и О /буква О/ не са взаимнозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 /нула/, а за буква – „О“. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments