АПИ напомни: Шофьорите могат да проверят онлайн валидността на винетката си

0
31
Трафик
Трафик. Снимка: Искра.бг

В първия ден на новата година изтича валидността на над 14 000 годишни електронни винетки за леки автомобили, а през януари и февруари на близо 765 000.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ напомнят, че всеки шофьор може да провери докога е валидна винетката на управлявания от него автомобил на интернет страницата от бутона „Проверка на винетка“. След въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, може да се получи информация за крайния срок на електронната винетка. Статусът може да бъде „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

През новата година цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени. Годишната е 87 лева, тримесечната – 48 лева, месечната – 27 лева, а седмичната – 13 лева. Без промяна е и цената на уикенд винетката – 9 лева.

Националното тол управление апелира потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са 461

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в регистрационния номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква „О“. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments