АПИ: Над 807 млн. лв. са приходите от пътни такси през миналата година

0
44
Трафик
Трафик. Снимка: Искра.бг

Над 807 млн. лв. са приходите от пътни такси през миналата година, съобщават от „Агенция „Пътна инфраструктура“ в писмо до медиите.

От тях 270,4 млн. лв. са от е-винетки, а над 505 млн. лв. от тол. От контролната дейност – наложени компенсаторни такси и актове за установяване на административни нарушения, сумата е в размер на около 31 млн. лв. Събраните от Националното тол управление приходи, които постъпват по сметка в републиканския бюджет, са с около 40% повече спрямо 2022 г. от АПИ допълват, че планираните за тази година приходи са в размер на са около 916 млн. лв.

През миналата година приходи от е-винетки и тол са 775 млн. лв. такси, а година по-рано сумата е била около 553 млн. лв. Ръстът е показателен за ефективната работа на системата с цел повишаване на събираемостта на таксите за ползване на пътищата от републиканската пътна мрежа.

През изминалата година са продадени близо 6,3 млн. броя е-винетки. Най-предпочитани от шофьорите на леки коли са годишните и седмичните. От всички продадени годишните са над 2,3 млн. броя, а седмичните – над 2,4 млн. броя. Следват месечните – около 751 000. броя, уикенд винетките – над 612 000. броя, и тримесечните – над 95 000 броя. Още над 225 000 собственици на пътни превозни средства са получили безплатна е-винетки, предоставена чрез Агенцията за социално подпомагане.

Шофьорите на товарни автомобили над 3,5 тона, които плащат тол за изминато разстояние, най-често са избирали да се движат по автомагистралите. Сред най-предпочитаните маршрути са от София към ГКПП „Кулата“ по АМ „Струма”, от столицата за „Капитан Андреево“ по АМ „Тракия“ и АМ „Марица” и от граничния пункт при Русе за „Капитан Андреево“ по път I-5 и АМ „Марица“. Тези маршрути подпомагат както вътрешния, така и международния търговски, пътнически и транспортен обмен. Те са основни трасета в транспортната инфраструктура на страната и са от ключово значение за икономиката.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква „О“. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.​

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments