Апелативният спецсъд ще разгледа искането на Нено Димов да излезе на свобода

0
86
Нено Димов
Снимка: Facebook

Апелативният специализиран наказателен съд ще разгледа искането на Нено Димов да излезе на свобода, предаде „Darik News“. По-долната инстанция го остави в ареста с аргумента, че той може да извърши ново престъпление или да повлияе на свидетелите, въпреки че вече не е министър на околната среда и водите. Димов подаде оставката си, след като беше задържан през януари и тя беше приета веднага от премиера Бойко Борисов. Новият министър е Емил Димитров, предложен също от квотата на „Обединените патриоти“.

Димов е обвинен в умишлена безстопанственост, която е довела до кризата в Перник. От държавното обвинение смятат, че той съзнателно е допуснал предприятията в региона да получават вода, въпреки че е бил уведомен, че приходът е много по-малък от разхода на язовир „Студена“.

Регламентът по закон е следният – нивото на язовира се следи от съответното ВиК, то подава доклади за състоянието му на общината, областната управа и министъра. Последният разписва графиците за използване на вода за питейни и промишлени нужди.

Нивото на язовир „Студена“ е започнало да намалява още през 2013 година. За това ВиК-Перник е уведомила местната власт и МОСВ. Въпреки това Димов е одобрявал използването на водата от определени предприятия, твърдят от прокуратурата.
Пред съда Нено Димов обяви, че е утвърждавал графиците, които са му подавали експертите от Министерството на околната среда и водите и никога не се е отклонявал от тях.

Доказателствата срещу него са над 60 тома, а в последните 2 има разпити на десетки чиновници от екоминистерството, включително и на заместник-министрите. Според обвинението показанията им доказват, че като министър Димов редовно е бил уведомяван за намаляващата вода в яз. „Студена“, но не е взел мерки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments