Антон Кутев: Преговаряме за доставки на природен газ с всички, включително и с „Газпром“

0
21
Антон Кутев
Антон Кутев. Снимка: Facebook

Служебният кабинет работи по всички възможни варианти за доставки на природен газ. Това включва и руската компания „Газпром“, съобщи пред „БНТ“ говорителят на правителството Антон Кутев. Той обясни същото, което малко по-рано и президентът Румен Радев, а именно, че новото увеличение на цената на синьото гориво се дължи на танкери с втечнен природен газ, които са били договорени през лятото.

Оказва се, че реалната стойност е била много по-висока от 400-те лева, на които били сключени договорите.

Служебното правителство има няколко основни приоритета. Единият бил да бъде пуснат в експлоатация интерконекторът с Гърция. По този начин щели да бъдат договорени всички възможни доставки на природен газ. Пред България по думите на Кутев все още имало рискове да остане без синьо гориво или то да не бъде достатъчно.

Разговори щели да бъдат започнати и с „Газпром“, но докъде щели да доведат те, зависело от българския национален интерес. Тоест, преговаряло се абсолютно с всички. С „Газпром“ това се правело само по въпроса за действащия в момента договор. Другото било работа на следващо редовно правителство. Преговори се правели опити да се водят и с Азербайджан.

По думите на Кутев газовата връзка трябвало да заработи до 1 октомври. Цената на синьото гориво, което ще тече по нея, било въпрос на договорки.

Що се отнася до тежките наводнения в Карловско правителството правело всичко, което зависело от него. Кутев припомни, че са на място министри от кабинета, а „Напоителни системи“ правели огледи на коритото на реката.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments