Антоанета Цонева: Не трябва да се превръща в размяна на заложници критиката към един или друг министър

6
98
Антоанета Цонева
Антоанета Цонева: Снимка: "Да, България"

„Оставам силно критична към поведението на вътрешния министър и няма да се съглася отговорността да бъде прехвърляна другаде.“

Това обяви народният представител Антоанета Цонева от “Продължаваме Промяната – Демократична България” пред „bTV“. В коментар за ескалиралия протест срещу ръководството на БФС преди седмица Цонева подчерта нулевата толерантност на ПП-ДБ към полицейското насилие, заради което формацията поиска създаване на временна парламентарна комисия.

“Докато министър Калин Стоянов беше на кинопремиера, кметът на София Васил Терзиев действаше на терен. Няма как да се съгласим политическата отговорност за охраната и протичането на протеста да бъде прехвърлена в различна посока, а да се пренебрегват проблемите и дефицитите в организацията на МВР”, заяви депутатът.

Според нея е важно културата на полицейско насилие в определени служители и структури на МВР да бъде пречупена, за да се защитят демократичните стандарти и правото на мирен протест в България.

Цонева уточни още, че временната анкетна комисия за полицейското насилие цели да изясни противоречията и неяснотите около протеста и последвалите безредици. Тя мотивира създаването ѝ с необходимостта да се защити както достойнството на пострадалите, така и честта на онези полицаи, които не са превишили правомощията си.

“Останаха ужасно много неясноти и отказ да се установи как и защо възникнаха ексцесиите. От една страна Борислав Михайлов хвърля топката в полето на УЕФА. От друга страна ГЕРБ обвинява Столична община. Цялата картина остава твърде неясна и противоречива, затова и анкетната комисия трябва да се състои”, заяви Цонева.

Представителят на “Да, България” напомни, че докато нейната парламентарна група е поискала оставката на министъра на вътрешните работи, ГЕРБ и ДПС са се обявили в негова защита и са настояли за освобождаването на спортния министър. Според Цонева когато един или друг министър предизвика обективни критики, това не трябва да се превръща в своеобразна размяна на заложници. Тя подчерта, че следи внимателно работата на МВР и в своя избирателен район Разград.

“Знаете какво се коментираше с напрежение през последните дни – смени, назначения на началници на областни дирекции, твърдения за оказван натиск. Моята работа е да установим какви хора се освобождават, какви хора се назначават, на какви критерии се очаква да отговарят. Имам няколко парламентарни въпроса към министъра на вътрешните работи, за да изясним всичко това”, заключи Цонева.

Абониране
Известие от
guest

6 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
3 месеци по-рано

Неадекватни, колкото си искаш

Сияна
Сияна
3 месеци по-рано

Има една приказка – куцо, кьораво и сакато се оказаха мн разбирачи!

Ивайла
Ивайла
3 месеци по-рано

Няма какво друго да кажа освен, че ПП и ДБ с неадекватното си поведение успяха да провокират доста смахната коалиция. На всички вече им писна от детинщените им. Държавата има нужда от работещо правителство, а Кирчо и Христо Иванов се опитват да използват това, за да извиват ръцете на другите партии. С некадърността и алчността си единственото, което постигат е само да направят ББ да изглежда като невероятен държавник.

Алекс
Алекс
3 месеци по-рано

ПП-ДБ само симулират работа със създаването на комисия, а резултат няма да има.

Боби
Боби
3 месеци по-рано

Тая жена е болна

София Янакиева
София Янакиева
3 месеци по-рано

ГЖ.ЦОНЕВА Е ПЪЛЕН ПРОФАН И СЪС САМОЧУВСТВИЕ БЕЗ ПОКРИТИЕ ,ТЯ СИ НЯМА НА ИДЕЯ,КАКВА Е ПОЛИЦЕЙСКАТА РАБОТА И БЪРЗА ДА ХВЪРЛИ ВИНАТА ВЪРХУ КАЛИН СТОЯНОВ,НО ЩЕ И КАЖА ЧЕ САМАТА ТЯ НЕ Е НИКАКЪВ ФАКТОР,ШЕФА НА МВР Е НАПЪЛНО НА ЯСНО С РАБОТАТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ,ЧЕ ИМА НЯКОИ МЕЖДУ ТЯХ ПО ГРУБИ НЕ ГИ ОПРАВДАВАМ,НО ДОКАТО ТОЙ Е БИЛ НА „КИНО“,ТО ТЪПАКА НОВИЯ КМЕТ И ДА Е БИЛ НА ТЕРЕН ТОЙ НЕ МОЖЕ НА ДВЕ МАГАРЕТА СЛАМАТА ДА РАЗДЕЛИ И СЛЕД КАТО СПЕЧЕЛИ С ДАЛАВЕРИ( ВАНЯ Е ИСТИНСКИЯ КМЕТ) ПОНЕ ТЕРЗИЕВ ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА ВЕЛИК, ЗАЩОТО И ТОЙ… Прочети още »