Антоанета Цонева: Важно е всеки нов министър да издържа на високото темпо

0
39
Антоанета Цонева
Антоанета Цонева: Снимка: "Да, България"

„Не очаквайте големи трусове и размествания. Сигурна съм, че когато се срещнем отново след няколко седмици, ротацията ще е минала“.

Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната-Демократична България” Антоанета Цонева пред „БНТ“.

Тя подчерта, че най-важно след ротацията на премиера и вицепремиера е да се запазят посоката и високото темпо на работа.

“Влизането на нов министър, колкото и да е силен експерт, отнема месеци. Най-важното е всеки нов министър да е наясно с посоката и да може да издържа на това много високо темпо. Виждам министри, които работят изключително силно. Николай Денков и Мария Габриел трябва да направят оценка на извършеното от министрите, след което групите на ПП-ДБ и ГЕРБ също ще направят своите преценки. Не очаквам драматични размествания”. 

Антоанета Цонева даде пример с проблем, който не се решава десетилетия в избирателния ѝ район, където има системно замърсяване на реката в Разград. Екипи на министерството на екологията и водите са изградили цяла нова система за мониторинг и контрол на състоянието на водата, включително е организирано и наблюдение с дронове.

”Има развитие, каквото поне 10 години не можеше да бъде постигнато – установени са кои са замърсителите, какво следва да се прави, а в бюджета за първи път от 34 години е предвидено финансиране за подобрения в пречиствателната станция. Подобна работа засяга по конкретен начин живота на българските граждани. Това трябва да бъде подходът, когато се дават оценки на министрите”.

Антоанета Цонева определи като “станиолен шум” престрелките по медиите между политици от управляващото мнозинство, докато в Народното събрание реално се върши полезна работа. Тя даде като пример случващото се в последната седмица – приемането на нова формула за определяне на цените на лекарствата за онкоболните, която ще спести 10 милиона лева само за половин година, както и окончателното приемане на Закона за БНБ във връзка с интеграцията на централната банка след влизането в Еврозоната.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments