Антиправителствени демонстранти се опитват да нахлуят в кметството на Белград

0
21
Полиция на протест
Полиция на протест. Снимка: Pixabay, Архив

Полицията в столицата на Сърбия Белград използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне тълпи, протестиращи срещу предполагаеми измами на общите избори, които се проведоха миналата седмица. Властите се намесиха, след като част от тълпата пред сградата на кметството разби прозорци и се опита да си пробие път вътре. Опозиционни активисти твърдят, че полицията е използвала прекомерна сила днес. Те твърдят, че правителството е манипулирало изборите, спечелени от управляващата партия. Президентът Александър Вучич казва, че обвиненията са „глупости и лъжи“, предава „BBC“.

Съпредседателят на зелено-левия фронт Радомир Лазович казва, че полицаи са били него и редица други хора с палки.

Повече от 30 души са били арестувани по време на демонстрацията, а 8 полицаи са били ранени, коментира началникът на полицейския отдел на Министерството на вътрешните работи Ивица Ивкович.

„Арестуваните са заподозрени в опит за насилствена промяна на конституционния ред и в насилствено поведение на публична среща съгласно Наказателния кодекс на Република Сърбия“, заяви Ивкович, добавяйки, че броят на задържаните вероятно ще нарасне.

Мирни протести има всяка вечер след националните и местните избори. Неделните са първите, при които имаше насилие.

Сърджан Миливоевич и Владимир Обрадович, двама опозиционни лидери, се опитаха да отворят вратата на сградата. Полицията използва лютив спрей, за да отблъсне протестиращите. Лидерите на опозицията подозират, че агенти-провокатори са замесени в трошенето на прозорци, което е предизвикало намесата на полицията.

Адвокатът София Мандич каза на събралите се, че Вучич трябва „да предаде властта мирно“. Правителството „узурпира“ властта, добави тя.

Протестиращите твърдят, че кабинетът е качил с автобуси хиляди хора, за да променят вота на градските избори в Белград. Настояват за повторно провеждане на изборите.

С гласуването Сръбската прогресивна партия на Вучич се върна на власт с мнозинство в парламента. Местни и международни наблюдатели съобщават за „нередности“. Има твърдения за пълнене на бюлетини и купуване на гласове. В спешно обръщение към нацията снощи Вучич обвини за безредиците чуждестранна намеса.

„Тези, които се заклеха да се борят срещу насилието, потвърдиха още веднъж, че са истинските бандити“, каза Вучич.

Избирателната комисия обяви в сряда, че изборите ще бъдат повторени в около 30 избирателни секции от 8000 в цялата страна.

Германия заяви, че обвиненията в изборни нарушения са „неприемливи“ за страна, която се надява да се присъедини към Европейския съюз.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments