Антикорупционна операция предизвика шок в Брюксел

0
39
Европейският парламент в Страсбург. Снимка: Общомедия
Европейският парламент в Страсбург. Снимка: Общомедия

Антикорупционно разследване в Европейския парламент /ЕП/ предизвика шок в Брюксел, предизвиквайки остри реакции от служители на Европейския съюз /ЕС/. Петима души бяха арестувани вчера, след като следователи извършиха най-малко 16 претърсвания по подозрения за „значителни“ парични плащания от държава от Персийския залив за влияние върху решенията на евродепутатите, предава „Euronews“. Белгийската федерална прокуратура не назова страната, но източник, запознат със случая, потвърди пред Агенция „France-Presse“, че това е Катар. Държавата беше посочена още от медиите „Le Soir“ и „Knack“.

Гръцкият евродепутат социалист Ева Кайли – един от 14-те вицепрезиденти на европейския законодателен орган – беше арестувана. Тя беше отстранена от партията в ЕП.

„Това не е изолиран инцидент.“, пише международната организация „Прозрачност без граници“, добавяйки:

„В продължение на няколко десетилетия ЕП позволи да се развие култура на безнаказаност… и пълно отсъствие на независим етичен контрол.“

Председателят на ЕП Роберта Мецола написа в Туитър, че органът на ЕС „застава твърдо срещу корупцията“.

„На този етап не можем да коментираме никакви текущи разследвания, освен да потвърдим, че имаме и ще сътрудничим изцяло на всички съответни правоприлагащи и съдебни органи. (…) Ще направим всичко възможно, за да подпомогнем хода на правосъдието.“, добавя тя.

Обвиненията идват в чувствителен момент за Катар, тъй като е домакин на Световното първенство. Държавата от Персийския залив вече трябваше да се бори срещу твърдения за предполагаеми нарушения на човешките права на работници мигранти и ЛГБТ+ общността. Катар отрича тези обвинения, а емирът шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани каза, че страната му е била мишена на „безпрецедентна“ клеветническа кампания.

Днес продължават изслушванията на петимата заподозрени в Брюксел, разкри говорителят на федералната прокуратура.

Източници от ЕП коментираха за „Euronews“, че офисът на Кайли е бил запечатан от белгийската полиция в петък, заедно с тези на двама белгийски евродепутати социалисти – Мария Арена и Марк Тарабела. Първата отрече каквато и да е замесеност и заяви, че разследването включва нейната асистентка.

Медии в Гърция и Белгия съобщиха, че един от арестуваните е партньор на Кайли. Днес белгийският вестник „L’Echo“ написа, че „няколко торби, пълни с банкноти“, са били открити в дома на Кайли в Брюксел. Полицията е претърсила къщата й.

Белгийската федерална прокуратура съобщи, че е открила 600 000 евро в брой и е иззела компютри и мобилни телефони.

„В продължение на няколко месеца следователи от Федералната съдебна полиция подозират страна от Персийския залив, че влияе върху икономическите и политически решения на Европейския парламент, като това се прави чрез плащане на големи суми пари или предлагане на големи подаръци на трети страни със значителна политическа и/или стратегическа позиция в рамките на Европейския парламент.“, се казва в съобщението.

44-годишната Кайли е евродепутат от 2014 година. От пресслужбите на Европейския парламент са заявили за „Euronews“, че не коментират съдебни процедури.

„Както винаги, Европейският парламент сътрудничи напълно на отговорните национални органи. Същото е и в този конкретен случай.“, добавиха те.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments