Ангелова: Българският туризъм продължи усточивото си развитие и през 2019-та

0
670
Николина Ангелова. Снимка: Министерство на туризма
Николина Ангелова. Снимка: Министерство на туризма

„Българският туризъм продължи да се развива устойчиво и през 2019-а. Това се случи макар годината да бе трудна.“

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелова, цитирана от „БНТ“. Припомни също, че страната ни отчита над 8,4 милиона посещения на чуждестранни туристи от януари до октомври.

Приходите възлизат на над 3,4 милиарда евро. Ръстът им от 2015-та до сега е 31 на сто, а приходите от визитите им е с 34% увеличение. Реализираните нощувки са над 25,5 милиона за първите десет месеца на 2019-та, което е с 0,7 на сто повече в сравнение със същия интервал на 2018-та година.

Различни инициативи насочиха вниманието и към стимулирането на вътрешния туризъм. Сред тях бяха „Неочаквана ваканция“, „Естествено в България“, популяризиране на 16 български EDEN дестинации.

За периода януари–октомври тази година пренощувалите наши сънародници в местата за настаняване с 10 и повече легла са близо 3,5 милиона., това е с 6% повече спрямо 2018-та година.

През 2019-та се реализира и Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която свързва по защитени канали местата за настаняване с МВР, НАП, общините и Министерството на туризма.

От 20 хиляди места 15 хиляди вече имат активен профил, приблизително 4 хиляди са сезонни. Останалите, които все още нямат регистрация ще носят наказателна отговорност и ще бъдат заличавани. Процедурата вече е стартирала.

Ангелова коментира, че тази година са били категоризирани, прекатегоризирани и регистрирани над 1 600 места за настаняване, над 180 туроператори и туристически агенти. Онези, които не са били изрядни, са заличени. Към настоящия момент броят на договорите на ведомството за концесии и наеми на морски плажове е 145. Приходите са около 18 милиона лева.

Направили сме голям пробив по отношение на партньорските ни отношения с германските здравни каси. От тази година здравноосигурени им граждани ще имат възможност да се възползват от услугите на родния здравен туризъм.

Правят се усилия за намаляваме на административната тежест за гражданите и бизнеса, като това е приоритет на правителството. Продължаваме и с реформите касаещи се до статута на националните курорти, допълнителните облекчения за бизнеса и гражданите, създаване на Национален регистър на туристическите забележителности, фестивали и др.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments