Ангелов: Имаме готовност за денонощни ваксинационни пунктове в областните градове

0
92
Проф. Костадин Ангелов
Снимка: Министерство на здравеопазването

И днес продължават опашките за ваксиниране в големите градове. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов посети „Александровска болница“, като по-късно даде брифинг за медиите. На него той обяви, че надеждата е в българските граждани и ги призова да повярват в науката и да се ваксинират.

„Обмисляме възможността от утре в следобедните часове да продължават зелените коридори. До края на деня ще дадем указания на всички Регионални здравни инспекции. Там, където опашките продължават и в следобедните часове, имаме готовност за разкриване и на денонощни ваксинационни кабинети в големите областни градове. Идеята е всеки български гражданин, който иска, да получи ваксина. Имаме достатъчно количество ваксини. Благодаря на всички хора, които повярваха в науката и организацията. На тези, които не са се ваксинирали искам да кажа нещо много точно: „Българи, надеждата е във вашите ръце. Решението е ваше. Моля, повярвайте на науката. Повярвайте на лекарите.“ Както всички виждате на прага сме на нещо ново, но само чрез ваксината можем да го победим“, каза той.

Реалността е малко по-различна от тази, която я представи министър Ангелов и той беше попитан от журналистите за това. Има места, на които ваксините са се изчерпали и хората се връщат, защото няма с какво да бъдат имунизирани. Ето какво каза той по този въпрос:

„Изборът на ваксини е изключително възлов момент в процеса на ваксинация. Той ще бъде факт малко по-нататък, когато започнат да идват регулярните количества ваксини по начина, по който фирмите са оказали и когато започнат да се изпълняват договорите по начина, по който са ги разписали. В момента – от 3 март, сме създали възможност за електронна регистратура. Хората ще могат да избират места за ваксинация от тези 318 ваксинационни кабинета и да посочват предпочитана ваксина. Има различни мнения, които говорят, че ваксината на Оксфорд дава по-слаби резултати. Категорично не е така. Тя предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване. Медицинският ефект с тази ваксина и с всички останали ще бъде постигнат.“

Все още не е ясно кога и личните лекари ще започнат да имунизират. Това ще стане, когато те преценят.

От думите на министъра стана ясно още, че се обмисля създаването и на мобилни екипи. Водели се и разговори със спешните центрове да се включат и те в процеса на имунизация.

Ангелов каза още, че хората били повярвали във ваксинирането. Но само преди два дни излезе проучване на „Алфа Рисърч“, което показа, че 52% от българите категорично не желаят да си поставят от препаратите. Освен това близо 37 на сто изчакват. От социологическата агенция бяха категорични, че е необходима разяснителна кампания. Такава беше обещана от управляващите, но не беше направена. И до ден-днешен тя не е факт.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments