Ангелкова отбеляза началото на активния летен сезон и стратегиите той да се удължи до октомври

0
805

„Очакваме утре първия чартър, който ще пристигне от Амстердам, за да се стартира активният летен сезон, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на посещение в Бургас. Тя очаква около 90% от пътниците в него и от чартъра, пристигащ вдругиден да отседнат в к.к. Слънчев бряг.

„Сутринта проведох среща със Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Там всички хотели и ресторанти, които са отворили, спазват указанията на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, за да може да гарантираме безопасността и сигурността на туристите. Очаква ни едно много трудно лято, със сигурност е изключително важно да бъдем дисциплинирани и вярвам, че всеки един, който работи в сектора, го прави.“

Министърът коментира и резултатите от проведено в Бургас проучване, което показа, че под 1% от хората в региона са се докоснали до COVID-19.

“Резултатите означават, че ние сме сигурна дестинация и тук се вземат мерки и ще продължат да се взимат мерки, за да гарантираме безопасността на туристите и работещите в сектора.”

Ангелкова увери, че е в непрекъснат контакт с всички водещи туроператори и с колегите си в чужбина. Надява се след 1 юли да дойдат туристи от Германия, Полша, Чехия и т.н. Водели се и ежедневни преговори, за да ни включат във въздушния коридор с Великобритания.

Николина Ангелкова
Снимка: Гергана Георгиева, Искра.бг

„Ще продължаваме да ви информираме непрекъснато за това да започнем активно нашия летен туристически сезон. Нужно е той да стартира, за да завъртим колелото.“

Министърът подчерта и заслугите на Министерски съвет, за да се възстанови максимално бързо туризма. Тя отбеляза вчерашното им решение за приемане на мярката 80 на 20 за работещите в сектора, като за останалите си продължавала въведената 60 на 40. Това било в допълнение към 290-те лева за секторите туризъм и транспорт, които ще важат от първи юли. Вчера са се приели и промените в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настанявания, като е отпаднала значителна административна тежест за бизнесите. Днес са се гласували и 35-те евро на седалка за чартърите, включително за тези без лиценз за България.

„Това, че вчера се удължи извънредното положение, не означава нищо друго освен, че ще продължат да действат и мерките, които са действали до момента.“

Ангелкова спомена и стратегията, към която се стреми министерството, за да „разшири крилата на сезона“. Те били насочени към рекламирането на българското Черноморие като балнео и спа дестинация. Рекламната кампания била стартирана съвместно с немските здравни каси. Още миналата година сме били включени сред 14-те държави в партньорство с тях, за осигуряване на балнеолечение на немски граждани. Разработил се е „спа и балнео маршрут“ включващ места по цялото Черноморие (като Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и т.н.), за да има туристи и през септември и октомври, когато зависещият от времето чисто летен сезон иначе би приключил.

На срещата с министър Ангелкова днес присъстваха също доц. д-р Ангел Кунчев, доц. Цветан Велинов, министър Николина Ангелкова, Димитър Николов, и д-р Георги Паздеров.

Ангелкова, Кунчев, Кантарджиев, Николов
Снимка: Гергана Георгиева, Искра.бг
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments