Ангелкова: Колкото българи ходят в Гърция, толкова гърци са посетили България

0
301
Министър Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризма, Архив

„Колкото българи ходят в Гърция, приблизително и толкова гърци са посетили България. За 2019 година 1,4 милиона българи са посетили Гърция, 1,3 милиона гръцки туристи – България. Както България е в основните целеви пазари на Гърция, така и при нас Гърция е на 2 място като целеви пазар.“

Това заяви туристическият министър Николина Ангелкова по повод опашките от български автомобили на Граничен пункт „Кулата“ в първия ден, в който Гърция отмени задължителната карантина. Тя изтъкна, че всяка година се обсъжда темата кое е по-предпочитаното място за почивка от страна на българите – на родното море или на плажовете в Гърция.

По време на брифинга Ангелкова съобщи какви са прогнозите за летния сезон на фона на COVID-19 кризата и откъде се очаква да пристигнат първите чуждестранни туристи у нас. По думите й започват да се изпълняват полети от Чехия, Германия, Полша и Нидерландия. Първите чартърни полети на бургаското летище се очакват на 26 юни, а на варненското – 29 юни.

„Очакваме от следващата седмица да започне постепенно раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори, които оперират на нашия пазар и да реализираме летен туристически сезон.“

Планираните чартърни полети между края на юни и края на септември на летище Бургас са над 10 600, а на летище Варна – над 6 400, поясни ресорният министър. По думите й спадът спрямо същия период на миналата година е с 35 процента. Тя призна, че скандалът с Алепу се отразява негативно на туризма ни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments