Ангелкова: 17 български плажа с безплатни шезлонги и чадъри

0
194
Николина Ангелкова. Снимка: Министертсво на туризма
Николина Ангелкова. Снимка: Министертсво на туризма

Правим всичко възможно да привлечем туристите и да облекчим бизнеса, който е сред най-пострадалите от световната криза с коронавируса.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след работно посещение по Черноморието и уточни, че е много важно да се предлага качествен продукт, а здравето на хората да бъде приоритет и да бъде защитено.

Ангелкова съобщи, че са били проведени срещи с представители на сектора, които са особено важни след разговорите на министър-председателя Бойко Борисов с премиерите на Гърция и на Румъния и с президента на Сърбия за отваряне на общите граници с цел туризъм от 1 юни, а от 15 юни и с други държави от Европейския съюз (ЕС):

Една от основните мерки, която предприехме, е намаляване цените на чадърите и шезлонгите. По закон те трябва да бъдат намалени минимум с 50%. Вече имаме почти пълна готовност и като цяло цените са доста по-ниски.

По думите ѝ стана ясно, че сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове. От 132 плажа общо със сключени договори 17 ще са с нулеви цени, за останалите основните цени варират от 1 до 5 лв.

Нулеви са цените на чадъри и шезлонги за Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг и др. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг – по 4 лв., Албена – 1 лев. Балчик – 1,5 лв., Созопол – между 3 и 5 лв.

Министърът обърна внимание, че всички стопани ни плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за плажните принадлежности. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 000 лева, а при повторно нарушение – 100 000 лева:

Единичната цена се определя съгласно договорите. Включили сме в закона като вариант за тези, които вече са платили концесионната такса, тя да бъде прехвърлена за следващата година. Договорите за наем трябваше да се платят през февруари и това ще се отнася също и за тях.

Съгласно разпоредбите в закона, които бяха приети, до 30 май министърът на туризма трябва да изпрати до концесионери и наематели уведомление на база предложенията за намаление цените на плажни принадлежности за съответното реципрочното понижаване на концесионното възнаграждение и на наемната такса. Това ще стане според специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет:

Това лято ще е трудно и различно, никой не е планирал, че ще протече по този начин. През този януари прогнозите бяха за 10% ръст в туризма. Сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители – на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт.

Министър Ангелкова изрази увереността си, че държавата и бизнесът обединено ще положат общи усилия, за да излязат от кризата. Исканията на представителите на бранша се обсъждат както с премира, така и останалите министри.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments