Ангел Георгиев за македонските полицаи: Биха ни, удряха ни с юмруци и ритници!

1
112
Брифинг на ПП
Брифинг на ПП "Възраждане". Снимка: Скрийншот от видео на "БТА"

Депутатът от ПП „Възраждане“ и зам.-председател на Комисията по външна политика в 47-ото и 48-ото Народно събрание Ангел Георгиев даде извънреден брифинг, след като вчера беше арестуван на границата със Северна Македония, а след това и осъден по бързата процедура в град Крива паланка. Той беше наказан с глоба от 300 евро и три години има забрана да влиза в съседната ни държава. 

„Граничните полицаи от Северна Македония скочиха на бой на мен и журналист, и други граждани. Биха ни, удряха ни с юмруци и ритници. След което ни вкараха вътре в самия пункт. На вкарването също ни удряха многократно. Вътре отново ни биха и ни удряха. Аз получих множество удари. Аз бях най-малко бития. Имам посинен клепач, наранявания в главата, крака. Имам болки в ръцете и пръстите“, разказа той пред медиите днес. 

Георгиев твърди, че в побоя над български граждани се е включил дори и началникът на граничния пункт. Отправяни са им били и закани, че ще ги „скършат“. Политикът напомни, че публикува в социалната мрежа Facebook видео, на което се вижда как македонските полицаи започват да им нанасят удари

Георгиев подчерта, че те не са провокирали тази реакция на граничарите. Просто са попитали защо български гражданин е бил задържан и отведен в граничния пункт. И добави:

„Това е една агресия и нарушаване на човешките права от страна на властите в Северна Македония. Моят телефон падна там и и така и беше оставен там. На практика беше откраднат. Така и не ми го върнаха. Подал съм съответната жалба. Това, което трябва да кажем е, че след това поисках да се обадя и на адвокат. Беше ми отказано. Казаха ми, че събота и неделя адвокат не работи. Имало време до понеделник. Поисках да се обадя на лекар. Казаха ми, че лекарят не работи събота и неделя. Имало време до понеделник. Поисках да се обадя на представител на семейството и на българските власти. Отговорът беше същият.“

„Не получихме никаква подкрепа и помощ от българската държава. Бяхме държани няколко часа с белезници. След това бяхме закарани в Крива паланка. Обвинени сме за думи, които не сме казвали ние“, посочи още той. 

Георгиев обясни, че думите, които са им били преписани, са били казани от друг човек. Той не изключи възможността той умишлено да е бил закаран на граничния пункт и всичко това да е една инсценировка. 

„Откровена пропаганда. Имаме и глоба, че не сме спазили нарежданията на македонските полицаи да спрем да снимаме и да се върнем в колите“, обясни още политикът. 

Георгиев подчерта, че от страна на българската държава не отишъл абсолютно никой. И обясни:

„Нямаше нито консул, нито посланик. Сами си осигурихме адвокат. Нашият областен координатор за Кюстендил дойде и пое разноските. На практика той организира плащането и адвокатските услуги като подкрепихме и останалите двама души. Паричната гаранция, глобите, които трябва да се платят, нашият представител Валери Стоилов ги е дал на ръка на полицаите в евро. Ние нямаме никакъв документ за тези пари за какво са взети.“

В брифинга участва и Петър Петров от ПП „Възраждане“, който обясни:

„Разговаряхме с Иван Демерджиев и получихме инструкции да не се правят провокации, за да няма за какво да се хванат македонските институции, което говори, че е имало информации, че от македонските институции се очакват действия точно в тази посока. Тогава се обадих на Ангел Георгиев и той ми каза, че е на Гюешево. И го предупредих да няма провокации от наша страна, тъй като явно македонската държава търси начин да направи точно тези обвинения. Георгиев беше сам от наша страна от ПП „Възраждане“ в тази кола. Склонен съм да му вярвам, че е изпълнил тези указания.“

Петров е изгледал клипа, в който македонските полицаи започват да бият българите, след което се е свързал с министрите на вътрешните и на външните работи и ги е уведомил какво се е случило. 

„Изпратих им неговите имена за всеки случай и получих уверение, че те ще се задействат веднага. Това, което разчитам да се е случило е по дипломатически път, държавните институции да са предприели необходимите мерки за неговото освобождаване. Но това, което видяхме в последващите часове, бяха действия, инициирани активно от ПП „Възраждане“, а не толкова или поне не видимо от страна на институциите на българската държава, или поне такова е нашето впечатление. Но не е изключен и пътя на българската дипломация“, посочи още той. 

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Васил
Васил
4 месеци по-рано

Докато си турят задника на скорост нашите дипломати минава много,много време.Или имат страх?Или чакат Херо да им каже какво да правят?Май последното е най-верно!