Анджелина Джоли продава картина на Уинстън Чърчил за рекордните 7 милиона паунда

0
103

Картина на бившия британски премиер сър Уинстън Чърчил, която е собственост на Анджелина Джоли, е продадена за 7 милиона лири на търг в Лондон, съобщава “BBC”. Продажната цена беше почти 4 пъти по-висока от прогнозата за предварителна продажба и надвиши предишния рекорд за картина на Чърчил, която беше малко под 1,8 милиона британски лири.

Джамията Кула на Кутубия, рисувана в Маракеш по време на Втората световна война, е продадена на анонимен купувач. Говорител на Christie нарече творбата „най-важната работа на Чърчил“. Говорителят добави:

“Освен забележителния му произход, това е единственият пейзаж, който той направи по време на войната.”

Чърчил, който е запален художник, се вдъхновява от мароканския град и рисува маслото “Кулата на джамията Кутубия” след конференцията в Казабланка през 1943 г. В крайна сметка творбата попада в ръцете на актрисата Анджелина Джоли, когато е продадена в Ню Орлиънс през 2011 година.

Неистовите наддавания при продажбата в понеделник, голяма част от които се осъществиха по телефона, доведоха до търга, като пейзажът стигна рекордната цена от 7 милиона паунда, разбивайки очакванията преди продажбата, които възлизаха от 1,5 до 2,5 милиона паунда. Christie’s потвърди, че цифрата на продажбата с комисионна е над 8,2 милиона британски лири.

Още две от картините на Чърчил също минаха на търга, като трите творби заедно донесоха 9,43 милиона паунда. Преди да влезе в политиката Чърчил е бил кариерен офицер и започва да рисува относително късно – на 40-годишна възраст. Той открива страстта си към полупрозрачната светлина на Маракеш през 30-те години, когато по-голямата част от Мароко е френски протекторат.

Чърчил създава картината си от балкона на градската вила Тейлър, обичана от европейския реактивен самолет от 70-те години на миналия век, след историческата конференция в Казабланка, където съюзниците декларират, че ще приемат нищо по-малко от „безусловната капитулация“ на Германия във войната.

Картината изобразява минарето на джамията зад укрепленията на стария град, с планини отзад и мънички цветни фигури отпред.

“Мека сила”

След като американската делегация напусна конференцията, Чърчил остана един допълнителен ден, за да рисува работата си. След това го изпрати на Рузвелт за рождения си ден. Ник Орчард, ръководител на съвременното британско и ирландско изкуство на Кристи, заяви:

“Това е дипломацията на Чърчил в най-личната и интензивна степен.”

“Това не е обикновен подарък между лидерите. Това е меката сила и в това се състои специалната връзка.”

Втори пейзаж на Чърчил, “Сцена в Маракеш”, нарисуван при първото му посещение в Мароко през 1935 г., преди това продаден за 1,5 млн. паунда. Бившият партньор на Джоли Брад Пит е известен като запален колекционер на изкуство и по време на брака си двойката е купила някои забележителни произведения, включително някои от Банкси и Нео Раух.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments